В Івано-Франківську за кожну з країн, де йде війна, 1 січня запалили свічку

В Івано-Франківську за кожну з країн, де йде війна, 1 січня запалили свічку - фото 1
Івано-Франківськ долучився до маршу миру, який 1 січня відбувся по всьому світу.

«Сьогодні спільнота Святого Егідія у всьому світі проводить марш миру і ми теж долучаємося до цієї акції, – розповідає духівник спільноти Святого Єгідія о. Ярослав Рохман. – Насправді, не так просто відразу назвати ті країни, у яких зараз триває війна, але їх більше двадцяти. На жаль, люди починають звикати до насильства, тому пропагування миру, молитва за мир є першим кроком, який може відновити його у всьому світі».

марш_3.jpg

На Вічевому майдані в обласному центрі Прикарпаття до маршу приєдналося кілька десятків людей – члени спільноти Святого Егідія та просто небайдужі прикарпатці.

В руках учасників акції, дорослих та дітей – плакати з назвами країн у яких зараз триває війна. Зі слів організаторів, вперше в різних країнах на плакатах поміж іншими є напис «Україна».

марш_1.jpg

«Мир та спокій в родині та державі саме те, що найбільше потрібно людині, - ділиться своїми враженнями Богдан, який доєднався до акції. – Адже навіть під час святкування Нового року не можна відволіктися від тих подій, що відбуваються зараз в Україні. Я думаю, що це чи не єдиний захід на який сьогодні варто було прийти і підтримати тих людей, які виходять на захист миру та у підтримку тих країн де є війна».

«Я вперше на такому марші, - розповідає Ольга зі спільноти Святого Егідія. – Я не можу особисто стати воїном армії, але долучитися до маршу миру і просто помолитися за Україну вважаю своїм обов’язком і завданням».

Після невеликого зібрання на Вічевому майдані, під час якого лунали поезії, пісні, заклики до миру, колона з учасниками символічного маршу рушила центральними вулицями Івано-Франківська до катедрального собору Святого Воскресіння. У храмі відбувся молебень за спокій та злагоду у країнах та родинах у всьому світі.

марш_2.jpg

За кожну з країн, де йде війна, запалили свічку. Їх було 28:

Афганістан, Бірма, Колумбія, Сальвадор, Північне Ківу (ДРК), Північна та Південна Корея, Судан, Єгипет, Еритрея, Ефіопія, Ірак, Кашмір, Ліван, Лівія, Малі, Мексика, Мінданао (Філіппіни), Мозамбік, Нігерія, Пакистан, Касаманка (Сенегал), Центральноафриканська республіка, Сирія, Сомалі, Південний Судан, Україна, Ємен, Свята Земля.

Довідка:

Спільнота_св._Егідія.JPGСпільнота Святого Еґідія – міжнародна громадська організація, яка займається активним соціальним служінням в усьому світі. Вона виникла в Римі з ініціативи юнака Андреа Ріккарді, який почав збирати групу однолітків, щоб слухати Євангеліє та втілювати його в життя. Прикладом для наслідування для них були перша християнська громада, описана в Діяннях апостолів, та досвід св. Франциска з Ассізі. Першим служінням спільноти стала так звана «Школа для всіх», яка проводила заняття для бідних дітей з римських передмість, де було також багато мігрантів. У 1973 року група почала збиратися на вечірню молитву в храмі святого Еґідія в римському районі Трастевере, і саме від цього храму вона отримала свою назву.

Сьогодні – це рух, до якого приєдналося понад 60 тис. людей на всіх континентах. Спільнота проводить активну соціальну роботу, допомагаючи знедоленим: бездомним, похилим віком, дітям, інвалідам, хворим на СНІД, ув'язненим, мігрантам. Відомими є боротьба за скасування смертної кари та за мир у світі. З 1991 р. Друзі Спільноти Святого Еґідія розпочали харитативну діяльність в Україні.

Іншими аспектами життя та діяльності членів Спільноти є молитва та дружба з бідними, підтримка похилих віком, солідарність з в’язнями та біженцями. Серед ініціатив, які перебувають на стадії проектування, є відкриття загальноєвропейського центру прийому мігрантів.

Ініційовані спільнотою Марші миру пройшли 1 січня 2015 у понад 800 містах світу, у 53 країнах. Побажати миру своїй країні і 27 іншим країнам, де зараз йде війна, зібралися у Львові, Івано-Франківську і Києві.