Сучасний погляд на Страсті Христові від Остапа Лозинського

Сучасний погляд на Страсті Христові від Остапа Лозинського - фото 1
Днями у львівській галереї сучасного сакрального мистецтва «Iconart» відкрили виставку малярства Остапа Лозинського – «Дорога», присвячену страстям Ісуса Христа.

Остап Лозинський

Полотна виконані у модерному, експресіоністичному стилі: на першому – Ісус омиває ноги своїм учням перед Святою вечерею; на другому – показані сцени власне зі страстей Спасителя (суд Понтія Пилата, тернова корона, що містить в собі слово «nika» (гр. — «перемога»), хресна дорога); на третьому – розп’яття. Цікаво, що замість такої очікуваної, здавалося б, картини воскресіння Христа, є натомість прозора «стіна», де передані слова янголів: «Чого ви шукаєте Живого поміж мертвими? Нема Його тут, бо воскрес».

Виставка носить радше символічний характер, ніж є прикладом стандартного іконопису. Тому до роздумів спонукають перш за все написи, що супроводжують експозицію, а не самі зображення. «Тому, хто обмитий, нікого не треба вмивати, крім самих ніг; увесь бо він чистий. І ви чисті, та — не всі» — слова Ісуса Христа на першій картині.

За словами автора виставки Остапа Лозинського, перше і останнє полотна символізують ставлення Христа до людей, засвідчують жертву Христову, Його любов до людей. Натомість середнє полотно показує відношення людей до єдиного Бога.

«Я навмисно зобразив тільки земне життя Спасителя, без показу воскресіння. Оскільки хотів нагадати про Його близькість до людей, Його любов до нас. І трилогія починається не з Входу в Єрусалим (відколи і почалися страсті), а з омиття ніг, бо це прямий символ і вияв – присвята себе служінню іншим», — пояснив свій задум О. Лозинський.

На думку мистецтвознавця Марії Цимбалістої, образ «дороги» у цій виставці наскрізний: перша картина – початок дороги через запрошення до Святої Вечері, через омивання ніг і поцілунок зради згодом; друга картина – дорога перемоги над світом через покору цьому ж світові; третя картина – дорога вгору через смерть до воскресіння.

«Остап Лозинський з легкістю витворює як традиційні християнські образи (Богородиця Одигітрія, Спас Пантократор, Еммануїл, Різдво Христове..., а також ікона на склі, хатня ікона, придорожня ікона), так і власні творчі проекти, що базуються на класичних творах українського мистецтва ХХ століття та давнього галицького іконопису (проект «На образ і подобу», участь у проектах «Перехід», «Мандри», 10 х 10 «сто wIkon Львова», «Хліб» та ін.). Цього разу, у час, коли християнський люд перебуває у передчутті Страстей Христових та його світлого Воскресіння, емоційно та духовно готуючись до найвеличнішого християнського свята, художник пропонує нам незвичне живописне пережиття Великого Посту», — відгукується про мистецтво автора виставки Марія Цимбаліста.

Виставку Остапа Лозинського можна відвідати з 8 квітня до 4 травня 2014 року в галереї сучасного сакрального мистецтва «Iconart» за адресою: м. Львів, вул. Вірменська 26, з 12 до 19 год. щоденно, крім понеділка.

Остап Лозинський за творчістю

Остап Лозинський за творчістю

Остап Лозинський за творчістю

Остап Лозинський за творчістю