Зустріч релігій у Сараєво: жити разом – наше майбутнє

10.09.2012, 14:19
Зустріч релігій у Сараєво: жити разом – наше майбутнє - фото 1
У Сараєво, Боснія і Герцеговина, 8-11 вересня триває міжнародна зустріч «Жити разом – це майбутнє. Релігії і культури в діалозі». Це вже 26-та зустріч лідерів світових релігій, більш відома під назвою Молитва за мир.

У Сараєво, Боснія і Герцеговина, 8-11 вересня триває міжнародна зустріч «Жити разом – це майбутнє. Релігії і культури в діалозі». Це вже 26-та зустріч лідерів світових релігій, більш відома під назвою Молитва за мир. Першу зустріч скликав Папа Іван Павло ІІ у 1986-ому році у Асізі, містечку святого Франциска. Згодом ініціативу Папи продовжила міжнародна християнська організація «Спільнота святого Еґідія».

У Сараєво, де у 1992-1995 роках йшла війна між католиками, православними, мусульманами і євреями, говорять про примирення у глибокому розумінні: зустріч розпочалася Літургією у католицькому кафедральному соборі, на якій був присутній Патріарх Сербської Православної Церкви Іриней. Вперше за двадцять років після війни православний Патріарх виступив у цьому соборі.

Літургія в Сараєво

«Мир не означає відсутності війни, а означає благословення Боже. Світ достатньо широкий, щоб вмістити всі народи. Якщо хтось каже: “Я люблю Бога, але ненавиджу свого брата”, — він каже неправду. Хто не любить брата, якого бачить, той не може любити Бога, якого не бачить», — сказав Патріарх Іриней на церемонії відкриття зустрічі.

Міжрелігійний діалог в СараєвоПапа Бенедикт XVI у своєму посланні з нагоди відкриття зустрічі, висловив радість, що шлях миру, який почався у Асізі, продовжує приносити плоди: «Мир треба підтримувати. Важливо розширити свій погляд на увесь світ і також до проблемних реальностей, де ще немає миру і примирення, але йде робота за це. Наш світ потребує миру. У Сирії, в Лівані – я бажаю, щоб ці землі стали землями примирення, радісного співжиття і поваги до прав людини. З таких зустріч народжується мир. Жити разом – не жити один проти одного, бо життя один проти одного може стати пеклом. Відкритися один одному, запропонувати себе іншому. Життя разом – це майбутнє, це бачення для нас, християн, закорінене у вірі».

У зустрічі беруть участь також представники політичної еліти, серед яких – президенти і прем’єр-міністри кількох країн. «Ми дуже раді, що у нас є можливість послати світові свідчення співжиття різних релігій. Сараєво стало містом початку І Світової війни, але сьогодні ми можемо показати, що ми чогось навчилися від минулого. Сьогодні Боснія – це знак того, що всі можуть жити разом», — сказав Президент Боснії і Герцеговини Бакір Ізетбегович.

Президент Хорватії Іво Йосиповіч закликав людей брати участь у побудові миру, оскільки це справа не лише політиків: «Двері Європи повинні бути відчиненими для всіх, хто хоче увійти, Євросоюз має стати домом і місцем для миру, миру, для якого ми повинні працювати кожен день. Ми, політичні лідери, маємо відповідальність – усвідомлення цього дає нам право діяти, але ми не можемо йти до цієї цілі самі, я прошу, щоб ви допомогли нам».

Маріо Монті«Жити разом – це не лише благодать, але і щоденна робота, — наголошує прем’єр-міністр Італії Маріо Монті. — Ми живемо у час кризи, не лише економічної, але і кризи гуманізму. Ми бачимо, як народи вирішили об’єднати ресурси і знання, вводячи спільну валюту – євро. Парадоксальним чином це євро може зараз стати причиною для роз’єднання. В першу чергу у нас є рішення прийти до спільних європейських цінностей – це солідарність, толерантність, пошук спільного блага. Саме вони повинні характеризувати наш спосіб дій на нашому континенті, який все ще є стовпом цивілізації. В цьому сенсі Європа може пережити глобалізацію не лише без страху, а і як можливість, як шанс».

Герман ван Ромпей, голова Європейської Ради, також виступив на церемонії відкриття: «Кожна релігія – це як гора: ми можемо досягнути кожної вершини, але навіщо їх порівнювати, адже кожна вершина прекрасна. Коли ми піднімаємося на гору, докладаємо багато зусиль, і не так важлива назва вершини, як та любов, яка змінює нас. Бог зробив людину по Своєму образу, щоб кожен міг побачити Бога у своєму сусідові. Вбити людину означає вбити образ Бога, але також вбити образ Бога у самому собі».

Щороку Молитва за мир проходить в іншому місті. З міст, де відбувалася зустріч, Сараєво – перше, де більше половини населення – мусульмани. «Ця зустріч – одна з найважливіших подій сучасної історії Сараєво. Сараєво – благословенне місто, тому що в своїй історії воно ще ніколи не переживало такої сильної релігійної енергії, як переживає зараз, — каже головний муфтій Боснії і Герцеговини Мустафа Церіч. — Цього року – 20 років з початку облоги в Сараєво, і ця пам'ять заслуговує на нашу повагу і наші співчуття, але перш за все вона заслуговує на нашу роботу заради миру, на нашу клятву зробити все можливе, щоб такого не сталося більше ні з ким. Тому сьогодні ми молимося за Сирію».

Якоб Фінчі, президент єврейської спільноти Сараєво, наголосив на тому, що світ схожий на човен: катастрофа одного є водночас катастрофою для всіх: «Ми маємо зрозуміти, що сусід має право жити по-іншому, і ми маємо поважати його і в його відмінності».

Андреа Рікарді, міністр Міжнародного співробітництва та інтеграції Італії, засновник Спільноти святого Еґідія, каже, що Спільнота не втомилася переживати ці зустрічі від міста до міста, бо «ми впевнені, що діалог має найважливіше значення, щоб збудувати нову цивілізацію. Хто пережив війну, той свідчить про святу цінність миру, розуміє цінність діалогу. Присутність тут представників різних релігій відкриває, як з усіх релігій виходить прагнення миру. Мир – це слово не банальне, воно пов’язане з самим Богом. Іван Павло ІІ протягом Холодної війни зрозумів цей зв'язок між релігією і миром, і тому у 1986-ому році скликав цю зустріч у Асізі, і в цьому дусі Асізі ми жили рік за роком. Немає надії, що війни закінчаться без змін у серцях людей. Ми молимося один поряд з іншим, і ніколи не молимося один проти іншого, як це бувало в історії», — йдеться також про молитви, які представники кожної релігії проводять у своїх священних місцях у останній день зустрічі. «Буття разом творить нову цивілізацію – ми зрозуміли, як слабка духовна сила дає мир. Релігії змінюють людину зсередини, викликають бажання миру, говорять до совісті кожного. Мартін Бубер писав, що точка Архімеда, з якої я можу починати, щоб змінити світ, – це почати з себе. Це потрібно як в повсякденному житті, так і  в політиці. Жити разом повинно бути основаним в духовному пізнанні людини. Збудувати таке майбутнє – це завдання релігій», — сказав Андреа Рікарді.

Міжрелігійний діалог в СараєвоПротягом всієї зустрічі звучить думка, що Сараєво — місто співжиття православних, католиків, мусульман і євреїв — є символом нашого часу, символом тієї цивілізації миру, яку покликані створити люди релігії. Це необхідно у світі, майбутнє якого – у житті разом людей різних віросповідань, націй, світогляду.

Протягом цих днів, що триває форум у Сараєво, відбудеться 20 круглих столів, присвячені різним актуальним світовим темам: «Любов до бідних — шлях екуменізму», «Релігії Азії — дати душу розвиткові», «Плюралізм в майбутньому арабського світу», «Без сім’ї немає майбутнього» та інші.

Світлини зі сайту www.santegidio.org 

Підготувала Ольга МАКАР