• Головна
  • Публікації
  • Пам'ять героїв віри, загиблих в роки радянських репресій, увічнена у пам'ятнику...

Пам'ять героїв віри, загиблих в роки радянських репресій, увічнена у пам'ятнику

13.09.2011, 11:24
Пам'ять героїв віри, загиблих в роки радянських репресій, увічнена у пам'ятнику - фото 1

11 вересня в Одесі відбулось урочисте відкриття пам'ятника «Героям віри» - християнам, що загинули за віру в XX столітті, в роки радянських репресій. Відкриття монумента відбулось у рамках святкування 90-ліття п’ятидесятницького пробудження у країнах колишнього СРСР і 20-ліття незалежності України.

Пам'ятник героям віри11 вересня в Одесі відбулось урочисте відкриття пам'ятника «Героям віри» - християнам, що загинули за віру в XX столітті, в роки радянських репресій. Відкриття монумента відбулось у рамках святкування 90-ліття п’ятидесятницького пробудження у країнах колишнього СРСР і 20-ліття незалежності України.

Ініціаторами зведення пам'ятника загиблим за віру християнам виступило об'єднання Церков Християн Євангельської Віри міста Одеси, засноване на початку минулого століття місіонером Іваном Воронаєвим, за підтримки християнських церков Одеси та України. Фінансування проекту взяла на себе київська церква «Емануїл» (єпископ Віталій Вознюк).

Пам'ятник виконаний у формі скелі висотою 2,5 метри, в центрі якої висічений бюст Івана Воронаєва, засновника одного з найчисленніших протестантських рухів в Україні та країнах СРСР – Церкви християн євангельської вері – п’ятидесятників.

У руках Воронаєв тримає Біблію. На фронтальній стороні пам'ятника вибиті слова з Біблії: «Погляньте на скелю, з якої ви витесані, і на каменоломню, з якої ви видовбані», і нижче: «Героям віри, братам і сестрам у Христі».

Загальна вага пам'ятника складає 6 тонн, він був виготовлений в м. Києві і був установлений в сквері імені Георгія Гамова м.Одеси, у головного входу до Центральної церкви християн євангельської віри.

Відкриття пам'ятника героям віри

Церемонія відкриття пам'ятника відбулось в рамках Міжнародної конференції «Пробудження», яка протягом тижня тривала в Одесі з нагоди 90-ліття п’ятидесятницького, або «воронаєвского» пробудження. Участь у ній взяли одесити, вірні різних церков м. Одеса, а також кілька сотен делегатів конференції із різних регіонів України та країн Азії, Європи, Америки та Австралії, серед них – пастори та єпископи євангельських церков.

Героям віриВідкриваючи пам’ятник, священослужителі, історики згадували події 30-х років минулого століття, коли церкви в Україні закривались, а віруючих висилали або розстрілювали.

«Пам'ятайте про в'язнів, немов із ними були б ви пов'язані», «Спогадуйте наставників ваших, що вам говорили Слово Боже; і, дивлячися на кінець їхнього життя, переймайте їхню віру», – цитували біблійні слова учасники урочистої події.

"Особистість Івана Воронаєва символічна для євангельських християн і є відображенням цілої епохи сподвижників євангельської віри, початку праці та мужньої загибелі за Слово Боже в засланнях і таборах", – наголошує єпископ Петро Сердиченко, голова Духовного Центру "Пробудження" Церков ХЄВ.

За його словами, завдання монумента – нагадувати сучасним християнам про ту ціну, яку заплатили покоління наших батьків, гнаних за віру в радянські часи.

Денис Сердиченко

"Цей пам’ятник встановлений не тільки Воронаєву, але ми хочемо вшанувати память всіх загиблих за віру, людей, які в роки радянських репресій не відступили від Бога, і тільки за це були репресовані, катовані і розстріляні, – зазначив під час відкриття монумента пастор Центральної одеської церкви ХЄВ Денис Сердиченко. – Я хочу, щоби мої діти і майбутнє покоління християн пам’ятало, що у нас є трагічна, але славетна історія".

Володимир Франчук«Люди, яких ми згадуємо сьогодні, сіяли своєю кров'ю у нашу свободу. Я сумую, що мій батько і дід, які були засуджені на 15 та 25 років ув'язнення, не дожило до цього дня. Але дожила мама, яка сьогодні радіє разом з нами», - зазначив під час відкриття пам'ятника історик п'ятидесятницького руху, автор нової книги «Пробудження: від центру Одеси до окраїн Росії» єпископ Володимир Франчук.

Павло ДоброгорськийНайстарший участінік церемонії 86-річний Павло Миколайович Доброгорський – син розстріляного в 1935 році сподвижника Івана Воронаєва, союзного благовісника Миколая Доброгорського – не приховував радості і хвилювання. «Тепер у нас є місце, де ми можемо покласти букет фіалок всім героям віри».

Пам'ятник «Героям віри, братам і сестрам у Христі» було відкрито під звуки гімну «букет фіалок», який співала християнська молодь 20-30 років тому.

 

Відкриття пам'ятника «Ми співали ці слова, коли я був керівником молоді. І, звичайно, ми тоді теж готувалися йти у тюрми», – згадував єпископ Петро Сердиченко. Ми сьогодні можемо вшанувати пам'ять загиблих, і присутні на цьому місці люди – це живий букет фіалок для наших попередників.

"Символічно, що 20 річчя державної незалежності одесити відзначають відкриттям пам'ятника репресованим у радянські часи християнам – наголосив єпископ Петро Сердиченко у коментарі для РІСУ. – Повністю відчути переваги незалежності Україна може тільки той, хто жив у цій країні при комуністичному режимі. У роки СРСР встановлення пам'ятника "Братам і сестрам, які загинули за віру" було би неможливим. Сьогодні, через 20 років незалежності ми хочемо відновити справедливість, згадуючи тисячі наших братів і сестер багатьох християнських конфесій, які загинули в засланнях і були закатовані у таборах".

Фото РІСУ

Олена Кулигіна, РІСУ