• Головна
  • Моніторинг
  • У Чернівцях готуються до відкриття юдейського центру: біля синагоги і могили цадика зрубали всі дерева...

У Чернівцях готуються до відкриття юдейського центру: біля синагоги і могили цадика зрубали всі дерева

24.03.2016, 11:30
У Чернівцях готуються до відкриття юдейського центру: біля синагоги і могили цадика зрубали всі дерева - фото 1
Вже за півроку резиденцію знаного у світі Садгірського цадика відкриють. І Чернівці прийматимуть паломників-хасидів зі всього світу. Наразі тут – завершальний етап реконструкції.

Зараз території біля синагоги та могили цадика важко впізнати. Раніше тут росли дерева, які закривали собою синагогу. Зараз же красива в архітектурному плані споруда відкрилась для очей городян та туристів. Поваленими лежать і дерева біля могили цадика, що на старому єврейському садгірському цвинтарі. Загалом зрубано більше півсотні дерев. Всі роботи виконані законно, з усіма дозволами міської ради. Більше того, люди, які відповідають за реконструкцію у Садгорі, кажуть: на цих територія висадять нові насадження. Однак зрубати мусіли, бо це входило у план реконструкції.

Незважаючи на те, що свого часу у Чернівцях налічувалося майже 60 синагог, найбільше прославилася саме синагога Садгірська. Вона у віддаленому районі міста – Садгорі. І хоч вирізняється зовнішнім виглядом, однак у світі стала відомою завдяки місцевому цадику, до якого приїжджали звідусіль. Зараз відновлюють і синагогу, і саму могилу рабина-чудотворця. Чи вдасться відновити колишню славу юдейського “Ватикану” на Пруті, покаже час. А ось на паломників зі всього світу у Чернівцях сподіваються.

У 2013-му році розпочалися роботи з реконструкції синагоги. Зараз вони завершуються. Паралельно йде реконструкція на могилі цадика. Вже восени – відкриття.

Цього року ми завершуємо всі роботи, — розповідає Михайло Крайс, який за дорученням товариства “Ружин-Садгора” курує реставраційні роботи. – Залишилося ніби небагато, але найосновніше: внутрішнє оздоблення і впорядкування прилеглої території. Знаєте, відколи ми відновлюємо синагогу, лише зараз садгірчани проходять мимо і кажуть: “Що це у нас така гарна споруда?”. А її закривали дерева. З тих більше двадцяти дерев, які ми знесли, лише двоє чи троє були здоровими. А всі інші були хворими, інфікованими. Це в основному тополі, також були акації. На цій прилеглій до синагоги території плануємо зробити пішохідну доріжку, висадити клумби. Також висадимо нові дерева однієї породи. Але які саме – над цим ще думають архітектори, можливо, ялинки. Поки що біля синагоги залишилася лише одна висока сосна. Її також доведеться зрубати, бо як нам повідомили фахівці, навколо неї не ростуть дерева. Тож вона будь-коли може впасти на синагогу. Власне, це нормальний підхід до зелених насаджень, коли старі дерева викорчовуються чи зносяться, і висаджують нові. Паркан навколо синагоги теж зробимо дуже оригінальним – кованим і цегляним. Коли синагога вже відкриється, тут постійно перебуватиме охоронець.

Садгірська синагога

Зрізані дерева лежать біля могили цадика. Кажуть, це був самосад, ним ніхто не опікувався, санітарну обробку насаджень не проводили. Ще одна із причин знесення дерев перед цвинтарем — юдейські закони. Відповідно до них, якщо гілки дерева через паркан звисають на цвинтар, це значить, що стоячи тут, біля дерев за парканом, ти теж стоїш на цвинтарі. А це вимагає від юдеїв особливої поведінки.

Адже серед юдеїв є люди, яким заборонено заходити на територію кладовища, — продовжує пан Крайс. – Це прямі нащадки служителів храму. Недалеко звідси знаходиться міська школа №38, і гілки звисали на доріжку, якою користуються учні та вчителі. Ми з керівництвом школи спільно написали заяву в департамент житлово-комунального господарства і комісія визначила, що дерева треба знести і видала відповідний акт. Зрубані дерева поріжемо і відвеземо у ДЮСШ №4, де опалюють приміщення твердим паливом. Якщо чесно, то ми спочатку навіть думали, що трохи підзаробимо, продавши зрубані дерева, однак ніхто не хоче брати, всі хочуть якіснішого матеріалу. Цю територію ми теж впорядкуємо, висадимо алею, можливо з туй.

Садгірська синагога. Старе кладовище

А ще, перед тим, як у Садгору завітають паломники, впорядкують і старий єврейський цвинтар, який зараз дуже занедбаний.

Пофарбують в оригінальний спосіб паркан – не однотонний. Наразі на могилі цадика йде реконструкція надгробка.

В яку суму обходиться реконструкція синагоги та могили цадика, не кажуть. Михайло Крайс додає: так би мовити, вклалися у визначений кошторис. І вартість метра робіт – дешевша, ніж у реконструкція традиційних будівель.

Фото автора