Прикарпатський вертеп повезе Ірода-Путіна в зону АТО

11.12.2014, 14:24
Прикарпатський вертеп повезе Ірода-Путіна в зону АТО - фото 1
З 4 по 14 січня зоною АТО подорожуватиме Різдвяний вертеп із Прикарпаття. Головний негативний персонаж вертепу — Ірод–Путін. "Ми веземо таку радісну звістку нашим солдатам, що не переживайте, обов’язково добро поборе зло!", — розповідають учасники.

Репетиція вертепуЗ 4 по 14 січня і у зоні війни запанує дух Різдва. А привезуть його тридцять прикарпатських волонтерів. Самі актори вертепу не тільки з Івано-Франківська, а й з сусідніх областей. Тому, щоб приїхати на чергову репетицію, витрачають 4-5 годин в дорозі.

Зелені чоловічки, Криза, Банкір, українці, Ангел і ще кілька десятків персонажів прикарпатського вертепу завітають у різдвяний час на Схід. Основна мета поїздки цих волонтерів — підтримати наших військових у зоні АТО і зігріти думкою, що все буде добре. І нагадати, що добро завжди перемагає зло. Окрім вистави та коляд військовим повезуть ще й свято вечірніх страв: кутю, грибну юшку, вареники.

Ініціатор різдвяного вертепу на сході – місцева мешканка Христина Юрків-Романько.

«Наша така місія є поїхати до них і створити родинну обстановку і разом з ними пережити це Різдв’яне Таїнство, пережити Різдво саме там і саме з ними», – розповідає волонтер Ігор Клюба.

Репетиція вертепу

Сценарій для вертепу вже написаний. З режисурою та постановками допомагають працівники обласного драмтеатру та філармонії.

«Вперше в житті багато хто не буде зустрічати Різдво в родинах. Цей вертеп, як на мене — свята справа. Хоч трішечки кожен може з нас докластися до неї», — каже директор Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський.

Репетиція вертепу

Сам сценарій – незвичний. Адже у ньому історичні релігійні мотиви поєднані із сучасними драматичними. Поруч з уже знайомими нам персонажами будуть теперішні сумнозвісні «знаменитості». Замість Ірода – Путін, а його помічники — зелені чоловічки.

Головний негативний персонаж

«Головний негативний персонаж вертепу — Ірод–Путін. Це наша тепер родзинка і все побудовано із цього. Тобто приходить Ісус Спаситель і ми веземо таку радісну звістку нашим солдатам, що не переживайте, обов’язково добро поборе зло!» — говорить п. Христина.

Репетиція вертепу

У «Фронтовому вертепі 2015» буде додано кілька сучасних персонажів, такі як Криза, зв’язана з падінням гривні, ростом долара, Банкір… Ролі між учасниками розподіляли на основі лотерейного розіграшу.

Залучились до вертепу і багато небайдужих. Це і актори – аматори, і студенти духовної семінарії, і просто добровольці. З усіх учасників вертепу ніхто не має родичів в зоні АТО. Але один із хлопців воював на Сході. У вертепі будуть брати участь не тільки з Івано-Франківської, а й з Закарпатської, Тернопільської та Львівської областей.

«Фронтовий вертеп 2015» планує охопити майже всі позиції бійців. Супроводжувати вертеп в зону АТО буде народна самооборона Івано-Франківська. Для цього спеціально маршрут складуть.

Репетиція вертепу«Ми — добровольці, ми готові абсолютно до всього. Ми усвідомлюємо, куди ми їдемо. Захист — це тільки Бог. Ми з отцем капеланом ходили в наш військомат. Ми прийшли до наших самооборонівців, і от вони мені кажуть: Христя, ми будемо вашим супроводом, все поможемо, маршрут складемо, охоронятимемо. Тобто вся безпека лягає на їхні плечі», — говорить ініціатор вертепу Христина Юрків-Романько.

Учасники вертепу крім гарного настрою, повезуть солдатам ще й кутю, домашню випічку і подарунки: светри, шапки, шалики, рукавиці, термобілизну, валянки, чоботи, рюкзаки, термоси, вервиці… Для куті люди передають мед, мак, ізюм. Загалом розраховують відвідати 2 000 тисячі солдат. Щоб чітко розрахувати скільки везти куті, робили пробну порцію.

«Сьогодні передали 20 кг ізюму і 7 кілограм уже тертого маку. Зварили з дисків буржуйки. Але цю буржуйку можна використовувати тільки на полі. З Ватикану нам передали 150 посвячених вервиць і вчора жінка передала ще 50 вервиць», — говорить п. Христина.

Організатори просять долучатися, щоб допомогти назбирати подарунки для 2 000 тисяч солдат. На останок планують зробити фільм з відео із зверненням.

У дорогу вертеп збирається 4 січня. Актори просять підтримати їхню ініціативу і долучитись до благородної ідеї, щоб і до наших військових завітав дух Різдва. Щоб там, у гарячій точці, вони почули знайомих колядок і хоч на трохи відчули себе, як вдома.

Юлія Головчин