Історія українських храмів – у мультсеріалі

02.12.2010, 13:24
Історія українських храмів – у мультсеріалі - фото 1

На нашому «голубому екрані» – новинка: мультиплікаційний серіал «Духовне намисто» про легендарні святині України: церкви, каплички, монастирі та інші культові споруди. Його можна переглянути щосуботи та щонеділі о 14.00 на каналі НТА. Презентує новий анімаційний проект компанія „Арт-Відео».

mult_xramy_1.jpgНа нашому «голубому екрані» – новинка: мультиплікаційний серіал «Духовне намисто» про легендарні святині України: церкви, каплички, монастирі та інші культові споруди. Його можна переглянути щосуботи та щонеділі о 14.00 на каналі НТА. Презентує новий анімаційний проект компанія „Арт-Відео».

Перші серії «Духовного намиста» присвячені храмам Львова, оскільки тут чи не найбільша архітектурна спадщина України.

«У майбутньому плануємо розширити список храмів і монастирів – звернемо увагу глядачів на дерев’яні церкви, які ще залишились в Західному регіоні України, на духовні святині у Києві, у північних, південних і східних регіонах нашої держави”, – каже продюсер компанії „Арт-Відео” Зоряна Занюк. – Мультсеріал розрахований на дітей шкільного віку, однак його дивляться також їхні мами та бабусі, вчителі, про що й пишуть позитивні відгуки у листах. Серіалом цікавляться студенти, які вивчають архітектуру та дизайн».

mult_xramy_2.jpgНовий анімаційний продукт виконаний у поєднанні 2D і 3D анімації. У форматі 3D втілені головні герої, усе решта – в класичному форматі (2D). «Ідея створити такий мультик народилася під час роботи над серіалом „Легенди України», – розповідає далі Зоряна Занюк. – Ми відчули, що тема українських святинь варта окремої тематичної лінії. Над казковими малюнками, на фоні яких відбувається дійство, а також над рухами героїв працюють аніматори не лише зі Львова, а й з інших міст України. Переповідаючи вже відомі історичні факти, ми намагалися візуально відтворити події та процес появи того чи іншого сакрального об’єкту. Зараз наші діти дивляться мультфільми, створені за російські гроші, про утворення і розвиток України, про українську культуру і традиції в російському баченні. За багато років незалежності України для підняття національного духу за допомогою анімації не було зроблено нічого. У нас залишаються славнозвісні козаки, які грають у футбол, та перекладені українською (або російською) іноземні мультики. Тим часом, українські фахівці у галузі анімації більше потрібні чужим державам, ніж рідній…”.

Головні герої мультика – хлопчик-художник, який малює храми чарівним олівцем, і його вірний друг соловей – переносяться у прадавні часи: все навколо оживає, і персонажі стають учасниками подій, які впливали на долю сакральних об’єктів. Художник і його пернатий супутник, який починає говорити людською мовою, не лише милуються красою та величчю українських святинь, а й обороняють монастирські фортеці від нападників, відбудовують зруйновані церкви та каплиці. 

«Із великим задоволенням переглянув перші серії мультфільму про наші святині, – каже отець Володимир Павлик із храму Різдва Пресвятої Богородиці у Сокільниках (УГКЦ). – Розповів про них знайомим священикам, і вони схвально відгукуються про ідею „Духовного намиста”. Такі мультики потрібні передусім нашим дітям. На українському телебаченні уже давно не було чогось доброго, пізнавального, духовного. Діти дивляться зарубіжні мультики про усіляких страховиськ і отримують від них переляк. Батьки приводять їх до священиків, щоб освятити над ними воду та прочитати спеціальні молитви. Переглядаючи мультики, діти повинні отримувати позитив, дізнаватися щось нове і цікаве. Що ми сьогодні посіємо в їхніх серцях, те завтра пожнемо”.

Найближчим часом проект „Духовне намисто” буде презентовано в одному з дитячих сиротинці Львова. Мультсеріал стане подарунком дітям до Різдва.

Довідка.

У 2005-му році компанія „Арт-Відео” представила перший мультсеріал для дітей „Пригоди кота Викрутаса” (телеканал ТЕТ), у 2006-му – мультик про звірів „Казковий патруль” (телеканал ТЕТ), у 2008-му – „Українські легенди”, у 2010-му – „Духовне намисто”. До Різдвяних свят 2011-го року компанія „Арт-Відео” готує прем’єру мультика із серії „Історія України в постатях”. Про які саме постаті йдеться – довідаєтеся згодом.