• Головна
  • Проекти
  • Земельні сварки: бути чи ні новій будівлі мормонів на столичній Татарці...

Земельні сварки: бути чи ні новій будівлі мормонів на столичній Татарці

25.03.2016, 13:45
Земельні сварки: бути чи ні новій будівлі мормонів на столичній Татарці - фото 1

Ділянка по вул. Глибочицькій, 5 у Києві виглядає типово: паркан, запущений клаптик землі з хаотичними кущами, деревами та залишками фундаменту. Саме її 11 років тому взяли в оренду представники Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (ЦІХСОД, мормони). Однак київська влада вирішила повернути землю столиці, щоб колись там, ймовірно, був парк.

Ділянка по вул. Глибочицькій, 5 у Києві виглядає типово: паркан, запущений клаптик землі з хаотичними кущами, деревами та залишками фундаменту. Саме її 11 років тому взяли в оренду представники Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (ЦІХСОД, мормони). Однак київська влада вирішила повернути землю столиці, щоб колись там, ймовірно, був парк. РІСУ з’ясувала деталі, чому саме було прийняте таке рішення і чи може воно змінитись.

«Двадцять п’ять років пройшло з того часу, як Церква з’явилася на теренах України і вже дуже давно ми не пам’ятаємо таких ганебних та неправдивих випадів, — розповідає президент Київського Українського кола ЦІХСОД Кирило Похилько. – Рішенням Київської міської ради попереднього скликання від вересня 2015 року ми були позбавлені орендованої нами ділянки. Ми віримо, що це було зроблено помилково, адже таке рішення може бути прийнято виключно судом, але звернення щодо цього питання не було. Виглядає так, що зараз депутатам насправді нелегко прийняти рішення, тому що помилку можна виправити, лише повернувши ділянку релігійній організації. У нас є кошти на озеленення цієї ділянки і ми готові зробити її зручною для відпочинку місцевих мешканців. Ми також розуміємо, що це неможливо для київського бюджету, і хочемо допомогти облаштувати територію».

Так ця ділянка виглядала у 2011 році

У вересні минулого року, за ініціативою депутата Святослава Кутняка (ВО «Свобода»), договір оренди між мормонами та Київською міськрадою було розірвано рішенням Київради в односторонньому порядку. Причина — відсутність нової будівлі. За словами представників релігійної організації, про це рішення їм повідомили лише через два місяці, коли вони отримали офіційний документ від КМДА. Представник церкви зі зв’язків з громадськістю Володимир Денщиков підкреслює, що будівництво не могло розпочатись, поки усі необхідні документи та дозволи не були отриманні: «Так, ми відповідально ставимося до своїх обов’язків та отримували усі погодження для нашого проекту, яких зараз нараховується більше 60-ти».

Якщо пройтись ділянкою, то стають помітними ями у землі – це провалини, які утворились після демонтажу технічних будівель заводу. Процесом зносу теж керували мормони, взявши на себе спершу знищення приміщень, а потім й будівництво нових. Володимир пояснює, що ЦІХСОД не може будувати без наявних дозволів або йти незаконним шляхом. Тому їм довелось протягом всіх років декілька разів переробляти проект будівництва, оббивати пороги інстанцій, поновлювати дозволи, які втратили термін придатності. Лише на отримання деяких дозволів пішло більше двох років – щоб цей процес був легальним.

Фото ділянки з 2015 року

Загальна площа ділянки – 0,9 га, але проблема полягає в тому, що під землею ще є чималі залишки фундаменту. Їх доведеться повністю демонтувати, що займатиме певний час. Додатково буде створено парк для місцевих мешканців, на який разово виділять 3,6 млн гривень, а щороку будуть виділяти приблизно 350 000 грн на підтримку озеленення.

Після поворотного рішення столичної влади та початку діалогу, проект забудови пройшов усі столичні комісії: з питань культури, туризму та інформаційної політики, з питань екологічної політики, з питань містобудування, архітектури та землекористування. До того представники релігійної організації отримали офіційний висновок Правового управління КМДА та юридичного факультету Університету ім. Шевченка про незаконність попереднього рішення.

Фото ділянки з 2015 року

Рішення про повернення землі у власність столиці приймали депутати попереднього скликання, однак і зараз лобіюється підтримка такого сценарію. Проти забудови ділянки мормонами виступає депутат від ВО «Свобода» Святослав Кутняк, аргументуючи свою позицію тим, що він захищає права місцевих мешканців: «Проблемою району Татарки в Києві є майже повна відсутність зелених зон. У випадку з ділянкою по вул. Глибочицькій, 5 були порушені умови договору оренди, тому що будівництво так і не розпочалось. За міським проектом на цій ділянці має бути створений сквер, у підтримку чого було зібрано 800 підписів від представників місцевої громади. Їм важливо зберегти зелену зону, а я, як їхній представник, буду й надалі відстоювати ці інтереси».

У випадку, якщо рішення пройде судові інстанції та набуде сили, київська влада буде змушена виплатити компенсацію ЦІХСОД. Зараз вона становить більше двох мільйонів доларів. Депутати наголошують, що грошей у столичному бюджеті немає, як і на озеленення території.

Що хочуть збудувати мормони

За проектом мормонів, окрім молитовної споруди навколо буде розбитий парк, який буде відкрито для всіх. Протягом тижня там будуть відкриті класи дослідження сімейної історії, центр допомоги з працевлаштування, подолання залежності, культурні заходи. «Ми не просто відкриті, а ми будемо запрошувати на наші заходи всіх – це те, що ми робимо постійно, без обмежень», — додає Володимир Денщиков.

Прикладом слугує ділянка храму на вул. Окружній. Депутат Кутняк не погоджується, додаючи, що «попри наявну зелену зону, доступ туди є обмеженим; зараз на Глибочицькій є чудова зелена зона і вона має там лишатись; я не обговорюю релігійних питань, а дбаю лише про інтереси громади та її благоустрою». Натомість речник мормонів підкреслює, що під обмеженим доступом на територію храму мається на увазі заборона курити та розпивати алкогольні напої, вигулювати тварин та поводитись некультурно.

Так виглядає проект загалом

Дрова у вогонь підкинули самі депутати, коли зачепили тему релігії. Святослав Кутняк заперечує наявність релігійного чинника, відмовляючись від коментарів. При цьому стенограма засідань та інші депутати пригадують, що під час обговорення ЦІХСОД згадувалась як «секта, де є багатоженці, які одружуються на 12-річних дівчатах».

Позицію депутата Кутняка підтримав його колега Олександр Аронець, згадавши про релігійний фактор на своїй сторінці у Facebook: «Депутат Святослав Кутняк зібрав понад 500 підписів мешканців Татарки, які виступають за створення парку. Однак лоббі секти мормонів велике. Як бачимо, замість лобіювання інтересів українських церков, яких кричуще не вистачає, депутати Київради від "Самопомочі", БПП і "Єдності" лобіюють інтереси релігійної спільноти закритого типу, не кажучи вже про те, що вони йдуть проти інтересів громади. Ганьба Сергію Гусовському! В Києві як гриби після дощу ростуть каплички УПЦ Московського Патріархату, церков Київського Патріархату і УГКЦ катастрофічно не вистачає, а ви лобіюєте інтереси секти, ганьба!»

Депутат від «Самопомічі» Роман Марченко, до якого звернулись мормони, став ініціатором проекту рішення про повернення земельної ділянки їх церкві. «Насправді депутати Київради попереднього скликання ще у вересні 2015 року були введені в оману. Це було абсолютне незаконне рішення, що підтвердили комісії. Зараз ми намагаємось виправити ситуацію, зареєструвавши проект постанови від «Самопомічі» про скасування попереднього рішення. Натомість якщо депутати вирішать повернути землю у власність міста, вони будуть змушені заплатити більше двох мільйонів доларів компенсації… Під час засідань ми чули вислови депутата Кутняка про те, що ЦІХСОД є сектою, що є очевидною неправдою. Спеціальна комісія з питань землеустрою викликала представника Мінкульту, який підтвердив статус церкви, яку знають в усьому світі».

Ситуація може набути міжнародного розголосу. Нею зацікавились представники Посольства США в Україні, які зустрілися з керівництвом КМДА. Уповноважений представник Посольства США Брайан Кемпбелл заявив, що Посольство стурбоване незаконним рішенням Київради щодо одностороннього розриву договору оренди земельної ділянки Церквою і вважає це порушенням принципів свободи релігій. Вони також попросили не доводити це до міжнародного скандалу, судів та псування іміджу України.

Останнє засідання Київради, яке відбулось 17 березня, до розгляду питання не дійшло – депутати мали сварки та сутички і засідання перенесли на ранок 31-го березня. Майбутня доля ділянки залишається під питанням. Кирило Похилько підкреслює: «Церква прийме будь-яке рішення депутатів Київради і в крайньому випадку готова йти до суду. Але усім зрозуміло, що виправити допущену помилку можна на сесії, повернувши ділянку релігійній громаді, що отримала її на законних підставах і сумлінно виконувала свої зобов’язання, як це передбачено умовами договору оренди. Найбільше занепокоєння у мене особисто викликає те, що люди, які живуть поруч, могли бути введені в оману. Ми дуже сподіваємося, що неправдива та брудна інформація не вплине на ставлення до Церкви місцевих мешканців. Нам усім треба навчитися толерантності та поваги один до одного, так як ми разом будуємо чудову країну, багатонаціональну, з різноманітними традиціями, де представники різних Церков моляться разом задля процвітання нашої держави».

***

За офіційними даними 2000 року, кількість активних місіонерів-мормонів (що працюють в інших країнах) складає 60 784 чоловік, а кількість членів церкви по всьому світу досягла 11 068 861. До 2007 року число віруючих мормонів збільшилася до 14 мільйонів. Церква веде активну діяльність в 162 країнах. Мормонський журнал «Ліягона» видається 50-ма мовами, а Книга Мормона перекладена на понад 90 мов і видана загальним накладом понад 100 млн. примірників. Було побудовано 149 храмів у всіх куточках світу, і один з останніх храмів відкритий в Україні. Станом на початок 2015 року, в Україні налічувалося 45 громад мормонів.

Тетяна КАЛЕНИЧЕНКО