На Рівненщині на вибори йдуть понад 30 священиків, двоє благочинних і один єпископ

На Рівненщині на вибори йдуть понад 30 священиків, двоє благочинних і один єпископ - фото 1
Численні священики УПЦ КП, УПЦ (МП), настоятель Реформатської церкви і єпископ ХВЄ йдуть до обласної, районних та міських рад міст обласного підпорядкування у Рівненській області.

photo.jpgБільшість кандидатів – безпартійні, але є й члени політсил. Щодо партій, які висунули в якості своїх кандидатів кліриків, то це “Аграрна партія України”, “Блок Петра Порошенка “Солідарність” ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода”, “Громадянська позиція”, “Європейська партія України”, партія “Конкретних справ”, “Опозиційний блок”, “Партія ветеранів Афганістану”, “Прогрес”, “Українська народна партія”.

До Рівненської обласної ради балотуються четверо кандидатів, які є священиками. Так, в окрузі № 11 від ВО “Батьківщина” на вибори йде клірик УПЦ КП Віталій Яворський із села Привільне – член вказаної партії. В окрузі № 31 від ВО “Батьківщина” балотується безпартійний настоятель Свято-Миколаївської церкви УПЦ КП в Острозі Юрій Лукашик. В окрузі № 36 від тієї ж політсили балотується безпартійний секретар Рівненської єпархії УПЦ КП, а за сумісництвом “штатний священик” Сергій Лучанін.

На окрузі № 62 до облради від партії “Прогрес” (її створили колишні члени партії “УДАР”, які виступили проти об'єднання цієї політсили із “Солідарністю” Петра Порошенка – авт.) балотується безпартійний настоятель парафії Різдва-Пресвятої Богородиці УПЦ КП Роман Лесько із Рівного.

До Березнівської районної ради від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” в окрузі № 13 балотується безпартійний настоятель Покровської парафії УПЦ КП у Березному Мирослав Синиця.

До Володимирецької райради в окрузі № 4 від “Української народної партії” на місцевих виборах 2015 року балотується безпартійний священик із Церкви Святої Ольги УПЦ КП Тарас Кобзяк із селища Рафалівка.

До Гощанської районної ради в окрузі № 32 від Аграрної партії України балотується священик УПЦ КП Ігор Левішин із села Тучин.

У Дубенську райраду в окрузі № 31 від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” балотується слен цієї партії, священик УПЦ КП Михайло Ощипок із села Молодаво Перше. До слова, цей священик уже є депутатом Дубенської райради (http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/WM02815?PID112=21&PID102=8219&PF7691=8219&rej=0&pt00_t001f01=800&pxto=0) від “Нашої України”. Згідно з графіком прийому громадян з особистих питань в Дубненській райраді, Михайло Васильович Ощипок приймає їх кожної неділі місяця з 13.00 до 18.00 за адресою с. Молодаво, вул. Набережна, 3.

Від ВО “Батьківщина” в окрузі № 14 балотується до Дубенської райради священик УПЦ КП Чуй Володимир Миколайович – безпартійний настоятель Свято-Дмитрівської церкви села Липа. В окрузі № 33 від ВО “Батьківщина” на виборах до райради балотується згаданий вище священик УПЦ КП Яворський Віталій Іванович, який іде ще в облраду. Він, як і Михайло Ощипок, уже є депутатом райради.

В окрузі № 4 від “Європейської партії України” балотується до Дубненської райради настоятель Свято- Михайлівський Собор УПЦ КП Володимир Збавдень із села Верба, безпартійний. В окрузі № 7 до райради від “Європейської партії України” на вибори йде безпартійний настоятель Здовбицької церкви УПЦ КП Роман Войцещук із села Злинець.

До Дубровицької районної ради від ВО “Батьківщина” в окрузі № 11 балотується безпартійний настоятель Святопокровського храму УПЦ (МП) у селі Берестя Сергій Таборовець. В окрузі № 12 від цієї ж політсили на вибори йде безпартійний настоятель Свято-Покровського храму УПЦ (МП) Олександр Кобзар із села Великі Озера”.

До Зарічненської райради в окрузі № 12 від Аграрної партії України балотується член цієї партії, настоятель Святомихайлівської церкви УПЦ (МП) Богдан Шулюк із села Вичівка. В окрузі № 24 від ВО “Батьківщина” на вибори йде безпартійний настоятель храму УПЦ (МП) у селі Морочне Павло Дубінець. В окрузі № 30 від партії “Конкретних справ” до райради балотується безпартійний настоятель Святопараскевського храму УПЦ (МП) Вячеслав Гиналюк із села Привітівка.

У Здолбунівську райраду в окрузі № 9 від “Європейської партії України” балотується настоятель Свято-Петро-Павлівської парафії УПЦ КП зі Здолбунова Віталій Петрюк, безпартійний.

До Корецької райради на окрузі № 19 від “Аграрної партії України” на вибори йде безпартійний благочинний УПЦ (МП) Ярослав Воят із Корця. Що цікаво, також в окрузі № 19, але від партії “Конкретних справ” до райради балотується безпартійний настоятель Свято-Воскресенської Церкви УПЦ КП у Корці Іван Мациканич. Тож на 19-му окрузі прямими конкурентами є кандидати, які також є священиками УПЦ КП та УПЦ (МП).

Зрештою, в окрузі № 26 до Корецької райради від “Аграрної партії України” балотується безпартійний клірик УПЦ (МП) Ігор Власюк із села Річки. Про нього уже багато писали українські ЗМІ, але не через політику, а як про єдиного духівника в державі, котрий працює листоношею (http://a.visnyk.lutsk.ua/2012/04/09/edynyj-v-ukrajini-svyaschenyk-lystonosha/).

До Костопільської райради в окрузі № 27 від партії “Громадянська позиція” на вибори йде безпартійний священик УПЦ КП Василь Корейчук із Костополя.

Від ВО “Свобода” до цієї райради йдуть троє священиків-кандидатів. Усі троє – з УПЦ КП, із Костополя і безпартійні. Перший із них – настоятель Свято-Михайлівської парафії Василь Мельник – балотується на окрузі № 6 Другий – настоятель храму святого апостола Андрія Первозванного Віктор Гайдук – в окрузі № 21. Третій – настоятель Свято-Троїцького храму Андрій Безнюк – йде на вибори на окрузі № 28.

До Млинівської райради “першим кандидатом” від партії “Прогрес”, тобто тим, хто гарантовано стає депутатом, є священик УПЦ КП із Млинова Тарас Варварук, безпартійний. Від цієї ж політсили до райради балотується на окрузі № 21 священик УПЦ КП Роман Жарчинський із села Пугачівка, а на окрузі № 27 – безпартійний священик УПЦ КП Ігор Дідух із села Плостників.

До Радивилівської районної ради на окрузі № 3 від партії “Конкретних справ” до райради іде священик УПЦ КП із селища Красне Юрій Стойко, безпартійний. Від тієї ж сили в окрузі № 14 балотується безпартійний настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці КП у с. Привільне Млинівського району Олег Бабак, а в окрузі № 15 – безпартійний настоятель Свято-Покровської церкви села Михайлівка Радивилівського благочиння УПЦ КП Михайло Кравець.

Від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” до Радивилівської райради в окрузі № 17 балотується безпартійний настоятель парафії УПЦ КП Свято- Казанської ікони Божої Матері із села Копані Олексій Антонюк. В окрузі № 23 від тієї ж політсили – безпартійний настоятель Свято-Дмитрівської парафії УПЦ КП у селі Ситне Іван Ліщук.

До Рівненської райради від Аграрної партії України на окрузі № 9 балотується член цієї партії настоятель Покровського храму УПЦ КП у селі Грушвиця Петро Єзерський. В окрузі № 23 від ВО “Батьківщина на вибори йде безпартійний настоятель парафії УПЦ КП у селі Олександрія Сергій Лучанін. А в окрузі № 7 від ВО “Свобода” – безпартійний настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ КП у селі Городок Тарас Климович.

До Рокитнівської райради в окрузі № 20 від ВО “Батьківщина” балотується Володимир Бричка: “безпартійний, Об’єднання церков ХВЄ Житомирської обл., єпископ…”.

До Сарненської райради в окрузі № 25 від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” балотується безпартійний священик УПЦ (МП) Сергій Камінський із села Кузьмівка, між іншим, відомий завдяки публікаціям у ЗМІ про те, що він розводить страусів. Натомість в окрузі № 17 від ВО “Батьківщина” балотується безпартійний настоятель Реформатської церкви Василь Пилипенко із села Степань.

Немає священиків-кандидатів до Демидівської та Острозької райрад.

Також у Рівненській області є чотири міста обласного підпорядкування: Острог, Рівне, Дубно, Кузнецовськ. До Острозької міськради клірики не балотуються. Водночас до неї в окрузі № 14 від “Опозиційного блоку” балотується член цієї партії і регент хору місцевого Свято-Богоявленського собору УПЦ (МП) Лариса Бащук.

До Рівненської міськради від “Партії ветеранів Афганістану” в окрузі № 34 на виборах іде безпартійний священнослужитель УАПЦ Іван Поляниця.

До Дубненської міськради в окрузі № 19 від “Громадянської позиції” балотується безпартійний священик УПЦ КП із Села Соснівка Богдан Тимощук. А в окрузі № 27 від “Європейської партії України” – безпартійний свящщенослужитель храму Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП у селі Мильча, але житель міста Дубно Анатолій Саюк. На окрузі № 30 від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” балотується безпартійний настоятель храму Різдва Богородиці УПЦ КП у Дубно Іван Дуда.

До Кузнецовської міськради кандидати священики не балотуються.

***

Таким чином, до Рівненської обласної ради балотуються четверо священиків – усі УПЦ КП. Загалом до обласної, районних та міських рад міст обласного підпорядкування на вибори в якості кандидатів на Рівненщині йдуть 32 священиків УПЦ КП, 8 священиків УПЦ (МП), 1 священик УАПЦ, 1 настоятель Реформатської церкви, 1 єпископ Об’єднання церков ХВЄ. З усіх цих кандидатів троє кліриків є членами партій. Привертає також увагу політична активність благочинного УПЦ (МП) Ярослава Воята із Корця, який йде на вибори кандидатом від “Аграрної партії України”, благочинного Радивилівського благочиння УПЦ КП Михайла Кравця, який балотується від партії «Конкретних справ», а також секретаря Рівненської єпархії УПЦ КП Сергія Лучаніна, який є кандидатом від ВО «Батьківщина».

Рівне_1.png

 

Рівне_2.png