Блог о. Ігоря Пелехатого_image

Блог о. Ігоря Пелехатого

ЗВЕРНЕННЯ до Блаженнішого Святослава НА ЗАХИСТ СВОБОДИ СЛОВА У ЦЕРКОВНИХ ЗМІ

29.07.2016, 12:22
Глава УГКЦ Блаженніший Святослав висловив свою солідарність з усіма українськими журналістами, які не бояться говорити правду.

У зв’язку з терористичним актом, внаслідок якого у Києві було цинічно вбито відомого журналіста Павла Шеремета, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав заявив свою чітку й однозначну позицію щодо підтримки свободи слова в Україні.

Ось це вражаюче своєю батьківською щирістю і пастирською турботою звернення Верховного Архієпископа:

«Сьогодні, у день, коли з ним (П. Шереметом) прощаються в Києві, з одного боку, ми молимося за вічний упокій слуги Божого Павла, а з іншого – висловлюємо нашу солідарність з усіма журналістами. До тих, хто його сьогодні супроводжує в останню путь, прагну сказати слова: «Не бійтеся говорити правду…».

На жаль, нині чисельні факти тиску спостерігаються не лише на журналістів світських ЗМІ, але й в не меншій мірі –  і на церковних. Останніми днями, зокрема, триває кампанія дискредитації та очернення журналістського колективу «Нової Зорі», і, зокрема – її редактора о. Ігоря Пелехатого.

Приводом для чергових нападок стала публікація у 25-му числі за 1 липня 2016 року редакційної статті «Вилікуй самого себе, лікарю…», у якій поміщено роздум про нещодавню автокатастрофу  на Прикарпатті за участю священика, внаслідок чого трагічно загинула молода жінка, та висновки, які з цього терміново треба зробити усьому нашому суспільству, і в першу чергу – духовенству.

Замість того, щоб застановитися над нашим спільним моральним станом, деякі духовні особи, які самовільно взяли на себе роль суддів і речників Церкви, розгорнули вкрай негативну публічну агітацію проти «Нової Зорі», її редактора та всього колективу, використовуючи для цього, зокрема, архієпархіяльну нараду оо. деканів і навіть священичі реколекції(!)

Тому, сповідуючи принципи інформаційної відкритості, задекларованої, зокрема, й у стратегії УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», колектив «Нової Зорі» звертається до Блаженнішого Святослава:

  Ваше Блаженство,  просимо Вас:

  1. Виступити Гарантом свободи висловлювання журналістів церковних ЗМІ на пекучі суспільні, моральні й духовні проблеми та явища.
  2. У зв’язку із згаданою вище трагічною автопригодою розробити і затвердити короткий дисциплінарний кодекс, який би чітко регламентував міру відповідальності за участь духовних осіб у різних заходах нецерковного характеру.
  3. В умовах війни та глибокої економічної кризи в Україні ввести мораторій на банкети під час храмових свят, прощ, церковних ювілеїв, а заощаджені пожертви наших парафіян спрямовувати у спеціяльно створений Фонд допомоги військовим інвалідам, вимушеним переселенцям, осиротілим дітям, матерям, вдовам, малозабезпеченим громадянам тощо: «Дайте, і вам воздасться!» (Мт 6, 1-4).

«Нова Зоря», сповідуючи слова Спасителя Христа «Пізнайте правду, і правда визволить вас» (Ів. 8, 32), сподівається на розуміння церковної ієрархії та духовенства, а також на підтримку наших численних читачів у відстоюванні найбільших цінностей демократичного християнського суспільства – людської гідності та свободи слова.

Колектив «Нової Зорі»

28 липня 2016 р.