Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне_image

Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне

Мормони під Києвом. Хто такі й навіщо прийшли.

21.08.2010, 14:55
Мормони під Києвом.   Хто такі й навіщо прийшли. - фото 1
Послідовники масонів та багатоженців відкрили свій храм в Україні. Офіційно він називається – Київський Український храм (Kyiv Ukraine Temple).

 

«Запрошуємо всіх бажаючих на екскурсію до щойно збудованого Київського Українського храму Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів — першого храму Церкви, збудованого у Східній Європі». Таким є оголошення, розтиражоване у ЗМІ, розміщене на рекламних бордах на вулицях й в метро. Так «Церква Христа» (вони ж - мормони) закликають зацікавлених познайомитись ближче з цією непересічною організацією. (фото з офіційного сайту церкви)

Протягом півгодинної екскурсії вам трохи розкажуть про історію виникнення самої церкви, покажуть внутрішнє, досить багате й зі смаком виконане, оздоблення храму, проведуть по головним кімнатах – христильня з купіллю, кімната для запечатування шлюбу, целестіальна кімната .... Проте, на всі уточнюючі питання: що саме сповідують мормони, який їх символ віри, чи вносили вони зміни до Біблії, яким чином проходять обряди, для чого призначені вівтарі, завіси на стінах (і що за ними), навіщо в целестіальній кімнаті вгорі на стінах з двох рядів є віконця (явно для підглядання) і що відбувається в цей момент внизу –  не відповідають. Про це дізнаються лише посвячені.

А посвячуватись є у що. Адже після проведення екскурсій та офіційного триразового освячення храму у нього зможуть увійти лише обрані. Тобто, навіть членам церкви не всім дозвляється туди ввійти. У нього допускають лише «достойних», за спеціальною перепусткою від єпископа, й лише на обмежений час.

Основна ж маса членів церкви веде активну місійну діяльність, працює на благо церкви і виконує всі доручення священства.

Протягом XX століття, ісконноамериканська церква (її адепти стверджували, що в апостольські часи частина семітських племен перебралися з Землі Обітованої на американський континент і навіть шукали семітські корні в індіанських генах) виросла й перетворилася на впливову міжнародну організацію.

За офіційними даними 2000 року, кількість активних місіонерів (що працюють в інших країнах) склада 60 784 чоловік, а кількість членів церкви по всьому світу досягло 11 068 861. До 2007 року число парафіян збільшилася до 14 мільйонів. Церква веде активну діяльність в 162 країнах. Мормонський журнал «Ліягона» видається на 50 мовах, а Книга Мормона перекладена на понад 90 мов і видана загальним накладом понад 100 млн. примірників. Було побудовано 128 храмів у всіх куточках світу, і ось останній храм тепер відкритий в Україні.

Починалися ж мормони з того, що 1827 року молодий да активний Джозеф Сміт «знайшов, явлені йому таємним чином, золоті таблиці з древнім текстом». Після чого він почав їх плідно перекладати. Кажуть до цього, з ранніх років Сміт перебував в різних протестантських церквах, займався окультизмом. Він ходив по місцевих фермах і пропонував їх власникам, за допомогою викликання духів, знайти скарб. Щоправда, справи в нього пішли не дуже, і 1826 р. він був притягнутий до суду за шахрайство. Так  от, на початку 1828 року, процвітаючий фермер з Пальміри Мартін Харріс приєднався до Джозефа і «надав допомогу в перекладі». Але спільна творчість тривала не довго, і робота відновилась тільки 1829 року, на цей раз «секретарем» Джозефа Сміта став Олівер Каудері, місцевий шкільний вчитель.


1830 року вийшло перше видання «Книги Мормона» і почалося активне будівництво Церкви Христа. Нема потреби переказувати всі етапи будівництва даної організації, про це є достатньо інформації. Варто тільки відзначити, що чомусь мормонів активно (зі зброєю в руках) й послідовно виганяли місцеві жителі з трьох штатів Огайо, Міссурі й Іллінойсу. У 1838 році Джозеф Сміт з послідовниками був змушений тікати з Кертланда в Міссурі, оскільки його звинуватили у незаконних банківських операціях під час фінансової паніки 1837 року. Конфлікт був настільки активний, що навіть спалахнула справжня війна між мормонських поселенцями та іншими мешканцями, що призвело до вигнання церкви з штату.

1846 року, після остаточного вигнання з штату Міссурі і нового зростання напруженості в Іллінойсі мормони пішли далеко на захід, і осіли (тоді ще) на території Мексики. Розбудувавшись й закріпившись, вони оголосили свою територію незалежною державою. 1849 року мормони проголосили створення «Держави медоносних бджіл», яка розкинулась від Орегона до Мексики й хребта Сьєрра-Невада. Затім послідувало звернення до Конгресу щодо прийому штату до складу США. Хоча Конгрес і погодився на входження, але відвів штату Юта набагато меншу територію, ніж просили мормони. Після цього розпочався довгий період конфліктів з владою США, індіанцями, переселенцями-немормонамі. Протистояння з федеральними військами призвело навіть до війни в Юті (1857-58). Спочатку губернатор штату Янг планував спалити місто Солт-Лейк-Сіті й переселитися з послідовниками до Мексикі, але в останній момент домовився і отримав прощення президента.

Крім фінансових маніпуляцій, різного роду афер та збройних конфліктів, мормони того часу були відомі також активним багатоженство. Так, губернатор Юти Бригам Янг був одружений на 50 жінках, які були «запечатані з ним», і мав 57 дітей. Офіційно багатоженство було скасовано мормонами тільки в 1890 році, й то, під активним тиском з боку уряду США.

Критикують мормонів й за можливі зв'язки з масонством. Хто бачив їхні храми зовні чи всередині, не може не проасоціювати їх з архітектурою й оздобленням масонських лож. Не секрет, що й храмові церемонії, розроблені Дж. Смітом, мають багато спільного з масонськими церемоніями посвяти, як текстуально, так й організаційно. Відомо, що 15 березня 1842 Джозеф Сміт став членом масонської ложі в Наву. Також стверджують, що перша група провідних мормонів майже вся складалася з масонів.

Проте, все це справи давно минулих днів. Що ж зараз являє собою Церква Ісуса Христа Святих останніх днів?  Журнал Time Magazine оцінив власність мормонів в 11 млрд. доларів, а щорічний дохід - в 600 млн. Величезні доходи приносить Мормонська промисловість, банківська, страхова, готельна та інша діяльність. "Церква Ісуса Христа" володіє акціями мереж супермаркетів, газет (зокрема, "Лос-Анджелес Таймс") й цукровою імперією. Їй належить велика частина території штату Юта (у тому числі й багато нерухомості), більша половина території на Гаваях, готельна мережа "Маріотт". Мормони є найбільшими інвесторамм грального бізнесу в Лас-Вегасі.

Навіщо ж прийшли мормони в Україну? Офіційно, Київський Український храм є 134-м діючим храмом у світі, й 11-м в Європі. Раніше гідні члени церкви повинні були їздити для здійснення обрядів в найближчі храми в Франкфурт, Фрайберг (Німеччина), Ґельсінкі, Берн або Копенгаген.

Тепер мормони з України й ще дев'яти сусідніх країн зможуть відвідати село Софіївська Борщагівка, що під Києвом, і отримати всю необхідну благодать. Крім того, наявність власного «найбільшого на Європейському континенті» 42-х метрового храму, звісно залучить нових активних членів до церкви. А нові, молоді й слухняні члени цій церкві ой як потрібні. Крім підтримки в ідеальному стані газонів, дерев на досить-таки просторій території храму та обслуговування різних важливих для церкви і її «священиків, єпископом, апостолів і пророків» потреб і ритуалів, є і ще одна проблема, яку потрібно буде вирішувати. Ще у 2008 році Мормонська газета "Deseret News" повідомила про важливе рішення керівництва. Зважаючи на зміни російського законодавства про порядок отримання віз, місіонерів з країн Північної Америки не будуть більше посилати до Росії. Діючі в Росії місіонери, завершать свій термін (2 роки для юнаків і півтора - для дівчат), але заміна їм з цих держав направлятися не буде. Де ж набирати нових місіонерів для багатомільйонної Росії, щоб можна було обійтися без віз? Звичайно ж - в Україні. Саме в цей період починається активне будівництво храму, хоча намір про його зведенні було оголошено ще 1998 року.

Чим же ще, крім активної бізнесової та фінансової (не афішованої) та місійної (офіційної) діяльності займаються мормони. Кажуть, що вони дуже активно проникають в органи влади (особливо місцеві). ЗМІ повідомляли, що за останні роки американські мормонські місіонери неодноразово були затримані на територіях закритих російських військових об'єктів. Розповідають, що на початку 90-х становленню мормонських організацій в пост-радянських країнах активно допомагали працівники посольства США. Відомо, що мормони роз'їжджають по всіму світу й активно копіюють на цифрові носії архіви й метричні книги. Ці відомості пересилаються до Солт-Лейк-Сіті, де зберігаються в спеціальному сховищі.

В Україну перші місіонери з США прибули 1990 року. В 1991 році «апостоли» Церкви Бойд К. Пекер і Даллін Х. Оукс на Володимирській гірці, у підніжжя пам'ятника князю Володимиру «освятили землю України» для створення «Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів». 25 листопада, в Києві у водах Дніпра були хрещені перші українські адепти секти.

З 1992 р. мормони стали активно працювати з архівами України, мікрофільміючи всі можливі архівні документи.

У липні 1993 р. в Україні була організована друга місія зі штаб-квартирою в Донецьку.
30 липня 1996 було зареєстровано Релігійне Управління «Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів» в Україні.

У травні 2004 р. в Києві був утворений перший у Східній Європі кол Церкви. У 2008 діяло 58 парафій, 4 округи (в Донецьку, Дніпропетровську, Одесі та Харкові), а також 1 кол у Києві. Всі вони об'єднані в 32 громади "Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів», що представляють майже всі області України.

У серпні 2010 року під Києвом відбулось освячення Київського Українського Храму. Чим будуть займатися мормони в Україні в подальшому, який бізнес вести, в які органи влади проникати, скільки зберуть «рядових» активістів, і хто з впливових людей будуть вхожі до їхнього храму - покаже час. Як час й покаже: наскільки здоровим виявиться українське суспільство, щоб відрізнити церкву від секти, християнство від використання імені Христа, віру від бізнесу, й істинне від помилкового.

Бог всьому суддя.

Останні новини