Блог Тараса Антошевського_image

Блог Тараса Антошевського

Суб'єктивний погляд на об'єктивні речі

Історик, журналіст, публіцист і просто львів'янин

Христос рождається для всіх

09.01.2011, 00:00
Чому мені байдуже: привітав мене Віктор Янукович з Різдвом Христовим чи ні.

З нагоди Різдва вітають багато, щиро і «для галочки». Приємно отримувати цікаві, оригінальні вітальні смс-ки. Хочеться самому щось таке придумати, щоби зап’яталося іншим. Колись від руки писав десятки листівок. Тепер електронні засоби пропонують більше способів, включно з відео-вітанням. І тепер це собі можуть дозволити звичайні громадяни, а не лише президенти, чиновники, бізнесмени. При чому перших слухати в сотні раз приємніше, а других просто слухати не хочеться. Тим більше, що вони мене і не стосуються.

Я — греко-католик. І як інші мої одновірці в Україні я святкую Різдво 7 січня. Але напевно цього не знає Президент України. Як і не знає, що більшість українських протестантів святкує Різдво також 7 січня. Але у своєму вітанні він згадав лише православних. І Бог з ним (в чому я, однак сумніваюся), бо мені насправді цього вітання не потрібно. Особливо після того, як я почув Різдвяне послання архиєпископа Львівського УГКЦ Кир Ігоря, в якому він дуже вдало порівняв нинішню українську владу з царем Іродом. дійсно, як і Ірод вона будує храми, вона намагається сподобатися віруючим (тобто лише однієї конфесії), але так боїться за свою владу, що готова на вбивство, навіть безневинних людей.

Дозволю собі процитувати слова владики Ігоря: «Ірод жив для свого задоволення, ставився з презирством до інших, не любив, навіть народжених немовлят. Цей цар був підступний, хоч на вигляд та словами ніби старався шанувати й кланятися Богу. Коли ж не сповнювалася його воля, не було по його задумах — вбивав та усував усіх». Не знаю як кому, але для мене це порівняння дійсно дуже вдале.

Отже, пане новітній Іроде Федоровичу, мені як християнину не потрібні Ваші фарисейські вітання. Але як громадянин України хочу запевнити, що буду нотувати кожне Ваше очевидне і таке, що намагаєтесь приховати, порушення конституційної норми про рівність всіх перед законом. Особливо звертатиму увагу на порушення релігійної свободи з боку очолюваної Вами влади. І не мовчатиму, тим більше, що маю можливість сказати! Тому бажаю, щоби Вас оберігав Бог від вчинення всього злого!

А братам і сестрам во Христі бажаю бути гідними християнами і не забувати, що наша віра і справи мають свідчити про те, ким ми є. І веселімся, бо з нами Бог!