Блог Зиновія Свереди_image

Блог Зиновія Свереди

CANADA UKRAINE BUSINESS FORUM

23.06.2016, 15:20
Ми не переможемо кризу і ворогів, якщо не будемо робити те, що вимагає кожен день та цінувати можливості та потенціал, що дає нам повсякденне життя.

 Цими днями відбулася одна з найбільш очікуваних подій - КАНАДА УКРАЇНА БІЗНЕС ФОРУМ в Торонто. Даний захід проходив в CANADA CONGRESS CENTER.

Чим він був особливий? Україна та Канада домовилися підписати в липні нові документи, що значно спростять співпрацю між двома державами. Канада є дійсно постійним другом України, незважаючи на час та перешкоди. Вона була першою країною, що визнала незалежність України в 1991. Саме її уряд протягом всього часу виділяв і виділяє мільйони для реформування української економіки, освіти, культури.

Перше, що вразило, це творча і гостинна атмосфера. Були присутні біля 600 учасників, проте всі організаційні деталі були на високому рівні: від системи безпеки до мікрофонів. Для українців була честь приймати першу особу Канади, прем’єр-міністра Джастіна Трюдо. Коли слухаєш політиків такого рівня, то здається, що іноземні дипломати більше люблять Україну, аніж чимало наших гібридних політиків, що виросли зі середовища гомо-совєтікус. Бо іноземці думають більше, що дати Україні, що можна побудувати, який потенціал має наша держава, аніж що забрати чи створити якісь схеми. Звичайно, цього не можна ідеалізувати, тому що Захід мислить своїми прагматичними інтересами, але він чекає чітких пропозицій від України, особливо бізнесовий світ. На форумі були присутніми найбільші компанії Канади, що бажають розвивати свою діяльність в в Україні.

Крім того, цей форум був місцем зустрічі тих українців та канадців, що переживають за свою державу.

Під час розмови мене запитали, які перші кроки реформ в Україні? Я відповів: реформа – це результат світогляду людей, це їхнє бачення і професіоналізм, висловлений на папері після обговорення з людьми та затверджене в офіційному законі . Реформа – це похідне від людини. Головне – це висока якість менедженту в Україні не тільки в бізнесі, але і в політиці,культурі, релігії. Реформа – це прихід до проводу народу НОВОЇ ЛЮДИНИ, В ЯКІЙ ЦЯ ІДЕЯ ЖИВЕ, І ЯКОЮ ЖИВЕ ЦЯ ЛЮДИНА. Тому єдине, що може влада в Україні в час руїни – це просто не заважати людям працювати, і поступово практична робота визначить що і як. Багато наших представників почали говорити, що реформи – це складний процес.... я особисто в це не вірю. Реформа йде легко, якщо є бажання...а не лобіювання.         
На форумі відчувалось одне – Україна має майбутнє. І це головне. Так нам залишається одне – працювати далі, щоб побудувати реальну співпрацю між Україною і Канадою.

Кілька слів про кооперацію між Канадою і Україною.         
Можна стверджувати, що основні програми по кооперації в Україні фінансуються саме канадським урядом. Канадське посольство є найбільш активне у даній сфері через кілька причин: посол Канади в Україні – це людина високої культури та дипломатичного рівня. Крім того, його батьки були ідейними кооператорами. Ось саме тут ми можемо говорити про цінність сімейного виховання, бо перший урок кооперації можна вивчити тільки у сімейному колі завдяки прикладу батьків. Друге, першими, хто почав відроджувати програми по кооперації в Україні – це канадські організації української діаспори. Майже всі кооператори були активними вірними українських парохій. Сім'я та парохія дали основу для відродження української кооперації в історії, зберегли її в діаспорі, а сьогодні без сильної позиції Церкви буде неможливо не лише відродити кооперацію в Україні, а взагалі провести успішні реформи. Криза в певний історичний період поглиблюється, коли суспільні інституції живуть самі по собі, а реформи якраз полягають у налагодженні плідної співпраці між тими інституціями, такі як наука, релігія, бізнес та влада.

Без формування цінностей та нової етики є неможливим сформувати ідею та практичний план реформ, які потребують не стільки інвестицій та капіталу, скільки взаєморозуміння, солідарності та взаємодопомоги. Про це теж говорили провідні політичні мужі Канади.

 Прикладом є програма по кооперації під час «пєрєстройки» Горбачова: це був провальний час для кооперації з добиванням її репутації. Основна проблема кооперації в 90-тих роках – це відсутність просвітницької ідеї та цікавих кооперативних студій. Основні університети не могли і не мали великого бажання переконати молодь займатися кооперацією, яка віддавала перевагу гарних іншомовним словам, такі як «офіс-менеджер», «бос», «менеджер персоналу», і так далі, фактично, вивчаючи все потрохи і ніщо конкретно. Але такі підходи формування молоді – це ідеальні підходи для промоції несвідомого споживача на ринку, який не думає, а купує. З іншого боку, усі забажали стати приватними підприємцями та власниками, але забули що власність різного виду (від нерухомості, грошей, майна, інтелекту) потребує захисту та безпеки від соціальної до військової. Кримінал, що прийшов до влади, збіднював людей «законодавчо і юридично обгрунтовано»: все заради реформ за принципом: ми добре живемо сьогодні, але ви будете жити колись... В 90-тих роках програма «Україна-2000», а тепер «Україна-2020», а потім «Україна-2025».

Єдиним методом сучасних реформ – це кооперація та соціальне підприємництво, що примножені на формуванні активного громадянства.

Кооперацію важко відродити без інноваційних педагогічних підходів. Так чи інакше, ми повертаємось до так-званих методів дедуктивного та індуктивного формування мислення, тобто від загального до одиничного, та від одиничного до загального, що в економічній стратегії можна визначити, як цілісний процес, тобто не лише виробити продукт та продати, але і його вплив та результат: від раціонального використання ресурсів до впливу на здоров’я. Тут потрібно формувати іншу свідомість людини на основі інших цінностей, що потребують для свого визначення інші показники та соціально-економічні терміни, а, вірніше, повернення до основних значень даних термінів. Кооперація – це формування нової інтелектуальної людини та культури відносин. Навіть у словах спілкування. 

Український Кооперативний Альянс під час форуму домовився про співпрацю не лише з представниками бізнесових та культурних кіл Канади, але будемо спільно розвивати наукові та дослідницькі програми з кількома канадськими університетами, асоціаціями. Особливо цікавою є діяльність кількох кооперативних об’єднань з Квебеку та Монтреалю. Будемо готувати спільні курси по кооперації навіть для зайнятості та реабілітації екс-воїнів АТО. У липні проведемо курси у Луганській області.        

Прикладом для нас є кооперація та світогляд Митрополита Андрея Шептицького та духовенства, інтелігенції, що жертовно працювали на кооперативній ниві.
Дуже важливою є детальна робота щодо проектів. Все можна знайти на Заході: від фінансів до партнерства. Головне – знати, що хочемо ми, і опрацювати пропозиції, що вигідні взаємно обом партнерам...Треба бути більш прагматичними у баченні та плануванні. Ніхто нас не чекає з відкритими руками: будь-яке якісне виробництво, але і неякісне теж, - це стати на шлях конкуренції іншим. Найкращий шлях виходу на світові ринки- це спільні підприємства та кооперативи з США , Канади, Європи. Це є реальний наш шлях на світові ринки та реальну євроінтеграцію...та, взагалі, інтеграцію між нормальними людьми....На жаль, війна в Україні – це війна між тими, що читають, і тими, що дивляться ТБ, між тими, що думають своєю головою, і тими, хто чекає царька, який «пріді, сделай, а я буду ждать»... 
Кооперація – це і є шлях формування мудрої людини та сильної громади...Тому вона і не могла бути реалізована в 90-тих роках, в умовах всенародного формування нової буцім-то ринкової системи,яку ніхто не розумів, під час проведення так званих реформ, а на практиці, всенародного «лохотрону населення», якому давали папірці, але який втрачав реальну власність. Розводили, як котят.....   
Кооперація в наших умовах – це захист твого права на приватну власність, а, іншими словами, права на свободу. Так що нам залишається одне – працювати далі. В іншому випадку, будемо слухати казки про майбутній ринок і його успіх.

Потрібно об'єднувати зусилля релігійних провідників, політичних відповідальних діячів, економістів, щоб створити ідейні цінності, практичний план роботи та нові об'єднання активних громадян, що стануть ядром відродження народу та України.

Україна має велике майбутнє.

Зиновій Свереда,

Президент Українського Кооперативного Альянсу

Останні новини

Вчора