• Головна
  • Новини
  • Понад три мільйони доларів США Патріарха Алексія ІІ зависли у проблемному банку Росії...

Понад три мільйони доларів США Патріарха Алексія ІІ зависли у проблемному банку Росії

06.12.2016, 10:52
Понад три мільйони доларів США Патріарха Алексія ІІ зависли у проблемному банку Росії - фото 1
Патріарх Московський РПЦ Алексій II (Рідігер) залишив спадщину загальною сумою понад три мільйони доларів.

_А_II.jpg-dd.jpgПатріарх Московський РПЦ Алексій II (Рідігер) залишив спадщину загальною сумою понад три мільйони доларів.

Його заощадження збкерігалися на рахунках "Внешпромбанку" Росії, у якого на початку 2016 року була відкликана ліцензія.

Прямою спадкоємицею, згідно з волею Алексія II, є його найближча сподвижниця, настоятелька Московського подвір'я Пюхтицького монастиря (Естонія) ігуменя Філарета (Олександра Смирнова), якій патріарх заповів свій статок ще у 1976 році, повідомляє Новоє Время з посиланням на Meduza.

Як повідомило виданню джерело в РПЦ, ігуменя Філарета була найближчою сподвижницею Патріарха, що провела поруч з ним більше сорока років. Так, у 2005-му в одному з інтерв'ю Алексій II розповів, що службу у нього несуть черниці саме Пюхтицького монастиря.

"Керує ними ігуменя Філарета, яка понад сорок років веде господарство. Вона і підбирає домашній персонал", - цитує Meduza слова Патріарха з інтерв'ю 2005 року.

Крім того Філарета виявилася першою, хто дізнався про смерть Алексія II, знайшовши його мертвим 5 грудня 2008 року.

Кошти, залишені Патріархом, включають 2,92 мільйона доларів, 8829 євро і 9,37 мільйона рублів, пише видання з посиланням на матеріали Арбітражного суду Москви, і знаходяться на рахунках російського Внєшпромбанка, у якого в січні 2016 року було відкликано ліцензю.

Не уточнюючи подробиць Meduza повідомляє, що в судовому процесі про спадщину Алексія II крім ігумені Філарети бере участь також співголова Союзу православних жінок Росії Анастасія Осітіс, яка була акціонером Внєшпромбанка.

Як відомо, Патріарх Алексій II очолював РПЦ з 7 червня 1990 року по 5 грудня 2008 року. Центробанк відкликав ліцензію у "Внешпромбанку" 21 січня 2016 року. Крім покійного патріарха там зберігали гроші великі чиновники (наприклад, віце-спікер Держдуми попереднього скликання Олександр Жуков) і їх родичі (наприклад, дружини Дмитра Рогозіна і Сергія Шойгу). У банку зависли кошти багатьох великих компаній — дев'ять мільярдів рублів "Транснафти", вісім з половиною мільярдів рублів Олімпійського комітету Росії, близько півтора мільярдів рублів структур Російської Православної Церкви і так далі.