На Росії анонсували розробку антисектантських законів

28.11.2016, 10:54
На Росії анонсували розробку антисектантських законів - фото 1
У Раді Федерації пройшов «круглий стіл» на тему «Підвищення рівня законодавчого захисту російських громадян від шахрайських дій деструктивних сект».

r6IeVjpg.jpgУ Раді Федерації пройшов «круглий стіл» на тему «Підвищення рівня законодавчого захисту російських громадян від шахрайських дій деструктивних сект».

У дискусії взяли участь депутати Державної Думи, члени Ради Федерації, фахівці Міністерства юстиції, які багато років займаються цією проблемою, провідні вчені та експерти-сектознавці, представники Російської Православної Церкви, громадських організацій, повідомляє сайт РФ.

Заступник голови Комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Олена Мізуліна, повідомила, що за експертними оцінками, в Росії зараз діють близько 500 деструктивних сект. «Ситуація ускладнюється і тим, що в російському законодавстві як такого поняття« секта», тим більше, «деструктивна секта», не існує. Сучасні секти маскуються під різні організації, які проводять психотренінги, семінари з розвитку лідерських якостей. Причому, на вудку шахраїв попадають дуже різні люди. Використовуючи психотехніки, сектанти позбавляють людей волі, а потім - і майна».

Законодавець підкреслила, що протидіючи деструктивним, тоталітарним сектам, не можна допустити наступу на традиційні релігійні організації. «У них ми отримаємо сильних союзників у боротьбі з шахраями», - сказала вона.

Сенатор навела також дані Міністерства юстиції РФ, згідно з якими у 2015-2016 роках у Росії були заборонені і ліквідовані на підставі судових рішень 52 сектантські організації, що діють у 24 регіонах. У зв'язку з цим вона висловилася за створення робочої групи щодо вдосконалення законодавства у сфері захисту російських громадян від шахрайських дій деструктивних сект. «Тільки так ми забезпечимо системний підхід до вирішення цієї проблеми», - впевнена парламентарій.

Провідний російський дослідник сучасного релігійного сектантства Олександр Дворкін вважає за необхідне визначити статус традиційних релігійних організацій. «Важливо вивести добропорядні організації з «антисектантського» законодавства. По-друге, в окрему групу повинні бути виділені цілительські культи, психокульти, пірамідальні організації. Вони не підпадають під категорію релігійних сект. По-третє, відповідно до нашої судової практики за діяння сект відповідають її члени. Це не правильно. Повинна існувати юридична відповідальність для самої організації. І, нарешті, необхідно забезпечити механізм одночасного припинення діяльності організації з усіма її представництвами та філіями. Зараз же закриваються місцеві філії, а централізована організація продовжує діяти».

Підводячи підсумки дискусії, Олена Мізуліна підкреслила, що всі пропозиції, що пролунали, надійдуть в робочу групу, яка буде створена найближчим часом.