• Головна
  • Новини
  • Москва хоче, щоби Туреччина повернула собор святої Софії Православній Церкві...

Москва хоче, щоби Туреччина повернула собор святої Софії Православній Церкві

26.11.2015, 12:09
Москва хоче, щоби Туреччина повернула собор святої Софії Православній Церкві - фото 1
У Держдумі Росії депутати підтримали ідею повернути собор Святої Софії в Стамбулі Православній церкві. Про це заявив голова комітету з питань власності, координатор міжфракційної депутатської групи щодо захисту християнських цінностей Сергій Гаврилов, повідомляє ТСН.

385102135.jpgУ Держдумі Росії депутати підтримали ідею повернути собор Святої Софії в Стамбулі Православній церкві. Про це заявив голова комітету з питань власності, координатор міжфракційної депутатської групи щодо захисту християнських цінностей Сергій Гаврилов, повідомляє ТСН.

Сьогодні, коли російсько-турецькі відносини "переживають випробування на міцність", особливо важливі взаємні дружні ініціативи і пропозиції, сказав Гаврилов.

"Російська сторона вважає можливим згадати про найдавнішу святиню всього християнського світу, яка розташована в Туреччині, в Стамбулі — Святу Софію Константинопольську (Айя-Софію) — давнього візантійського собору, з історією якого пов'язана історія Вселенської християнської Церкви. Ми очікуємо від турецької сторони дружнього кроку — повернення Собору Константинопольської Софії християнській Церкві", — заявив депутат.

Він додав, що російська сторона готова брати участь матеріально, а також залучити до відновлення вселенського християнського пам'ятника найкращих російських реставраторів і вчених.

"Цей крок допоміг би Туреччині та ісламу продемонструвати, що добра воля вища за політику. Необхідно повернути християнам Святу Софію", — додав парламентар.

Собор Святої Софії в Стамбулі був перетворений на мечеть. У 1935 році Айя-Софія набула статусу музею. Софійський собор був включений до складу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО серед інших пам'яток історичного центру Стамбула в 1985 році.