• Головна
  • Новини
  • Мехмет Алі Агджа, який стріляв в Івана Павла ІІ, хоче зустрітись з Папою Франциском...

Мехмет Алі Агджа, який стріляв в Івана Павла ІІ, хоче зустрітись з Папою Франциском

20.11.2014, 14:43
Мехмет Алі Агджа, який стріляв в Івана Павла ІІ, хоче зустрітись з Папою Франциском - фото 1
Мехмет Алі Агджа, який намагався вбити Папу Римського Івана Павла II більш ніж три десятиліття тому, звернувся до Ватикану з проханням про зустріч із Папою Франциском, коли той відвідуватиме Туреччину наступного тижня.

ACB52825-4284-488C-BE18-DCA0C89735AE_w640_r1_s.jpgМехмет Алі Агджа, який намагався вбити Папу Римського Івана Павла II більш ніж три десятиліття тому, звернувся до Ватикану з проханням про зустріч із Папою Франциском, коли той відвідуватиме Туреччину наступного тижня, повідомляє The Guardian.

Папа планує відвідати Туреччину 28-30 листопада. Під час візиту він зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем'єр-міністрдм Туреччини Ахметом Давутоглу.

У заяві, опублікованій турецькими ЗМІ, Мехмет Алі Агджа пише:  «Франциск, який прагне помножувати мир і братерство, в той час коли світ переживає політичну, економічну і гуманітарну кризу, є бажаним гостем в Туреччині.  Я, Мехмет Алі Агджа, хотів би зустрітися з Папою під час цього візиту».

Іван Павло II мало не помер через замах у 1981 році, коли Агджа вистрілив у нього з близької відстані на площі Святого Петра. Куля пройшла через живіт, ледь не влучивши у серце.

Мотиви Агджі до сьогодні залишаються загадкою. Проте однією з ймовірних версій є та, що Мехмет Агджа вчинив цей замах на замовлення радянських спецслужб.

Агджу звільнили з турецької в'язниці у 2010. Він провів майже три десятиліття за гратами. На момент замаху йому було лише 23 роки. 27 грудня 1983 року Іван Павло ІІ відвідав Агджу у в’язниці і пробачив його.