• Головна
  • Новини
  • Путін наказав на державному рівні вшанувати київського князя Володимира – творця «єдиного російського народу»...

Путін наказав на державному рівні вшанувати київського князя Володимира – творця «єдиного російського народу»

20.11.2014, 13:08
Путін наказав на державному рівні вшанувати київського князя Володимира – творця «єдиного російського народу» - фото 1
Указом Путіна створено спеціальну робочу групу з підготовки заходів. Урочистості пройдуть в Москві, Великому Новгороді, Володимирі і Пскові. Заплановано більше ста заходів. Створення пам'ятника князю Володимиру в Москві – один із них.

Володимир.jpegУ Москві з'явиться пам'ятник святому київському князю Володимиру. Його повинні встановити в районі оглядового майданчика на Воробйових горах 28 липня 2015 в день урочистостей, присвячених тисячоліттю упокоєння князя, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Newsru.

Ця дата буде широко відзначатися в Росії. Указом Путіна створено спеціальну робочу групу з підготовки заходів. Урочистості пройдуть в Москві, Великому Новгороді, Володимирі і Пскові. Заплановано більше ста заходів. Створення пам'ятника князю Володимиру в Москві – одне з них.

Ініціатором проекту, за інформацією "Дождя", виступило російське Військово-історичне товариство, головою якого є міністр культури РФ Володимир Мединський.

Як сказано в публікації на сайті Товариства, з числа запропонованих місць були – Воробйови гори, Луб'янка, площа перед Київським вокзалом. Комісія столичної Думи з монументального мистецтва прийняла  рішення встановити його на Воробйових горах. Примітно, що в цьому ж місці, на Воробйових горах, знаходиться церква Живоначальної Трійці, в яку указом єпархіального архиєрея – Патріарха Московського Кирила – недавно призначений настоятелем втікач протоєрей з Одеси Андрій Новіков, який активно підтримує сепаратистів на сході України.

"У цій фігурі з'єднується початок нашої держави, нашої державності, – наводить сайт російського Військово-історичного товариства слова його наукового директора професора Михайла Мягкова". "Князь Володимир, по суті, створив давньоруський народ, давньоруську державу – Київську Русь. Він –захисник нашої держави! До нього було всього-на-всього ядро східних слов'ян, а при ньому з'являється єдиний російський народ, який він захищає від набігів кочівників. Він приєднує інші східно-слов'янські території, створює одну з найпотужніших держав у середньовічній Європі. Князь Володимир – символ честі, добра, справедливості і людинолюбства. Це ті начала, які підтримує в своїй діяльності Російське військово-історичне товариство ", – підкреслив Михайло Мягков.

Що стосується вибору місця для пам'ятника, то, за словами Костянтина Михайлова, який присвятив проекту статтю в журналі "Огонек", з певної точки зору цей вибір "можна вважати наперед визначеним всією колишньою московською та російською історією". Принаймні, зазначає автор, "знаки цього на московській історичній карті виразні".

"У підніжжя Воробйових ... гір, майже під оглядовим майданчиком, знаходиться Андріївський монастир. Головний собор його в старовину присвячений був святому Андрію Стратилату, але співзвуччя з ім'ям апостола Андрія Первозванного, за переказами, що йшов з Києва в Північну Русь і ніс світло Християнства , вельми примітно. Особливо в світлі того, що в середині XVII сторіччя Андріївський монастир був цілеспрямовано заселений вченими ченцями з київських монастирів, покликаними поділитися своєю мудрістю з московськими колегами ", – йдеться в публікації.

"Але і це ще не все. По древній дорозі з Кремля до Лужників і Воробйових гір, приблизно в середині Остоженки, знаходилося в давні часи село під назвою – Києвець. І нарешті, по рельєфу ніяке місце в Москві не нагадує так виразно Київ, як Воробйови гори з їх високою терасою над схилами і ярами, що збігають до річки", – пише Михайлов.

Далі він наводить присвячені Хрестителю Руси слова міністра культури РФ Володимира Мединського в тому вигляді, в якому процитувало його агентство ТАРС: "Князь Володимир прожив складне життя, це «знакова фігура». Він починав як язичник, закінчив життя більш ніж пристойно. Він гідний пам'ятника в самому гідному місці нашої столиці".