Вчені відновили зовнішність Миколи-чудотворця

11.06.2014, 10:22
Вчені відновили зовнішність Миколи-чудотворця - фото 1
На основі археологічних та анатомо-антропологічних досліджень європейські вчені описали реальний вигляд святителя Миколая Мирлікійського: його зріст, комплекцію і навіть риси обличчя, а також визначили хвороби, якими страждав чудотворець.

На основі археологічних та анатомо-антропологічних досліджень європейські вчені описали реальний вигляд святителя Миколая Мирлікійського: його зріст, комплекцію і навіть риси обличчя, а також визначили хвороби, якими страждав чудотворець, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Благочестя.

1401973082_0.jpg

Для проведення анатомо-антропологічного дослідження святих мощей вони розкрили гробницю в Барі. Експертизу проводив професор Луїджі Мартіно. Він зробив висновок і про хвороби святого. Пошкоджені суглоби, хребет і кістки грудної клітини свідчать про муки, які переніс святитель Микола у в'язниці - його катували на дибі. Радіологічне дослідження черепа показало велике внутрішнє кісткове ущільнення черепної коробки. Професор Мартіно вважає, що ці зміни викликані довгим багаторічним впливом тюремного холоду і вогкості (святий провів у в'язниці близько двадцяти років).

Луїджі Мартіно в результаті вивчення останків встановив, що лик, зображуваний на іконах, повністю відповідає зовнішньому вигляду похованої в гробниці людини: "За будовою черепа і скелета святитель належав до білої європеоїдної середземноморської раси, для якої характерні середньовисокі зростання і смаглява шкіра. З високим чолом, з орлиним носом, виступаючими вилицями і підборіддям, скелетом середньої міцності".

Антропологічне дослідження мощей свідчить про те, що великий святий не їв м'яса, а вживав тільки рослинну їжу.

Визначено і зріст Миколи Чудотворця - 167 сантиметрів.

Російські художники, використовуючи сучасні комп'ютерні технології, спробували відтворити вигляд Миколи Чудотворця.