• Головна
  • Новини
  • «Спільнота святого Еґідія» 46 років поспіль допомагає обездоленим...

«Спільнота святого Еґідія» 46 років поспіль допомагає обездоленим

07.02.2014, 10:00
«Спільнота святого Еґідія» 46 років поспіль допомагає обездоленим - фото 1
Заснована в Римі в лютому 1968 року організація «Спільнота святого Еґідія», яка на сьогодні об’єднує понад 60 тисяч членів у 74 країнах світу, відзначає 46-ту річницю своєї діяльності.

Спільнота_св._Егідія.JPGЗаснована в Римі в лютому 1968 року організація «Спільнота святого Еґідія», яка на сьогодні об’єднує понад 60 тисяч членів у 74 країнах світу,  відзначає 46-ту річницю своєї діяльності.

З цієї нагоди 6 лютого 2014 р., архиєпископ Анджело Беччіу, Заступник Державного Секретаря Апостольської Столиці, відслужив Святу Месу в папській базиліці Святого Івана на Латерані, в якій взяли участь члени спільноти та люди, які беруть участь в організованих нею ініціативах, екуменічні делегації, представники дипломатичного корпусу, владних інституцій та спільнот, що діють в різних кінцях світу.

Спільнота Святого Еґідія – міжнародна громадська організація, яка займається активним соціальним служінням в усьому світі. Вона виникла в Римі з ініціативи юнака Андреа Ріккарді, який почав збирати групу однолітків, щоб слухати Євангеліє та втілювати його в життя. Прикладом для наслідування для них були перша християнська громада, описана в Діяннях апостолів, та досвід св. Франциска з Ассізі. Першим служінням спільноти стала так звана «Школа для всіх», яка проводила заняття для бідних дітей з римських передмість, де було також багато мігрантів. У 1973 року група почала збиратися на вечірню молитву в храмі святого Еґідія в римському районі Трастевере, і саме від цього храму вона отримала свою назву.

Сьогодні – це рух, до якого приєдналося понад 60 тис. людей на всіх континентах. Спільнота проводить активну соціальну роботу, допомагаючи знедоленим: бездомним, похилим віком, дітям, інвалідам, хворим на СНІД, ув'язненим, мігрантам. Відомими є боротьба за скасування смертної кари та за мир у світі. З 1991 р. Друзі Спільноти Святого Еґідія розпочали харитативну діяльність в Україні.

Як читаємо у прес-релізі Спільноти, протягом 2013 року її «дипломатія віри, милосердної любові та дружби» зробила свій внесок у подолання різноманітних кризових ситуацій у Африці, Азії й на Близькому Сході. Зокрема, завдяки посередництву Спільноти святого Еґідія уклали «Республіканський пакт» воюючі сторони у Центральноафриканській республіці, який знайшов високу оцінку з боку Ради Безпеки ООН. У Африці волонтери Спільноти здійснюють ініціативу BRAVO, яка займається реєстрацією новонароджених дітей, аби запобігти можливим зловживанням, пов’язаним з анонімністю, та проект DREAM, спрямований на лікування хворих на СНІД, який у 2013 році в десяти країнах континенту надав допомогу 225 тисячам хворих, серед яких 38 тисяч молодших за 15 років.

Іншими аспектами життя та діяльності членів Спільноти є молитва та дружба з бідними, підтримка похилих віком, солідарність з в’язнями та біженцями. Зокрема, традиційний різдвяний обід, організовуваний волонтерами, зібрав у 74 країнах світу понад 165 тисяч потребуючих, між якими – 22 тисячі становили в’язні. Серед ініціатив, які перебувають на стадії проектування, є відкриття загальноєвропейського центру прийому мігрантів. Про це повідомляє Радіо Ватикан.