• Головна
  • Новини
  • Константинопольський Патріарх скликає нараду для підготовки Всеправославного Собору...

Константинопольський Патріарх скликає нараду для підготовки Всеправославного Собору

10.01.2014, 10:50
Константинопольський Патріарх скликає нараду для підготовки Всеправославного Собору - фото 1
Вселенський Патріарх, пропонує провести таку зустріч в Стамбулі в березні 2014 року.

Варфоломій.jpgПатріарх Константинопольський Варфоломій скликає патріархів і митрополитів православного світу, щоб продовжити підготовку до Всеправославного Собору в 2015 році. Про це повідомляє CWN.

Вселенський Патріарх, пропонує провести таку зустріч в Стамбулі в березні 2014 року. 

Нагадаємо, що підготовка Всеправославного Собору розпочалась 50 років тому. На думку організаторів, він покликаний вирішити ті проблеми в світовому православ’ї, які накопились протягом більш, ніж тисячоліття. Зокрема, питання автокефалії, духовної опіки над діаспорою тощо. Собор також повинен засвідчити єдність всіх православних помісних Церков.

Патріарх Варфоломій раніше заявляв, що: «Віра жива і Православ’я живе. Православ’я буде жити і буде проведений Святий і Великий Собор, підготовка якого наближається до завершення». Проте, підготовка Собору наштовхнулась на опір Російської Православної Церкви. Найгострішим питанням у стосунках двох Патріархатів є концепція першості в Православному світі.

Нещодавно Московська Патріархія оприлюднила документ: «Позиція Московського Патріархату стосовно питання першості у Вселенській Церкві», в якому відстоює позицію лише почесної першості Константинополя, як «першого серед рівних» престолів у Православі‘ї. У відповідь на сайті Константинопольського Патріархату була оприлюднена стаття митрополита Елпідофороса в якій він розкритикував позицію Москви, назвавши її «лише софістикою». Він також ствердив, що Константинопольський Патріархат є «першим без рівних» престолом в Православному світі.