Путін підписав закон про заборону гей-пропаганди

01.07.2013, 09:52
Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що забороняє пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що забороняє пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх.

Також Путін підписав поправки до Кримінального кодексу, що вводять покарання за образу почуттів віруючих.

Відповідні матеріали опубліковані на офіційному інтернет-порталі правової інформації, повідомляє Українська правда з посиланням на Lenta.ru.

Законопроект про заборону гей-пропаганди передбачає штрафи у розмірі 4-5 тисяч рублів для приватних осіб, 40-50 тисяч для посадових осіб, а юридичним особам, які пропагують "заперечення традиційних сімейних цінностей" серед неповнолітніх, загрожують штрафи у розмірі від 800 тисяч до мільйона рублів.

Юрособи також можуть бути покарані адміністративним призупиненням їхньої діяльності на строк до 90 діб.

У разі ведення пропаганди за допомогою ЗМІ або інтернету штрафи для приватних та посадових складуть відповідно 50-100 тисяч і 100-200 тисяч, а юрособам загрожує штраф у мільйон або призупинення діяльності на ті ж дев'яносто діб.

Другий закон, підписаний Путіним, вносить зміни до 148-ї статті КК РФ ("Перешкоджання здійсненню права на свободу совісті та віросповідань").

"Публічні дії, що виражають явну неповагу до суспільства і вчинені з метою образи релігійних почуттів віруючих", можуть каратися штрафами у розмірі до трьохсот тисяч рублів, примусовими роботами на строк до року або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ж такі самі дії вчинені у місцях богослужінь або інших релігійних обрядів, за них правопорушнику загрожує штраф до 500 тисяч рублів, а максимальний термін примусових робіт або позбавлення волі зростає до трьох років.

Крім того, до терміну позбавлення волі може бути додане обмеження волі на термін до року.

Норма про образу почуттів віруючих набирає чинності з 1 липня 2013 року, а заборона на гей-пропаганду - з моменту офіційного опублікування відповідного закону.

Обидва нововведення викликали в російському суспільстві значні суперечки. Закон про гей-пропаганду затверджений на федеральному рівні слідом за прийняттям аналогічних норм в декількох суб'єктах федерації.

Ініціатива перекваліфікації образи релігійних почуттів з адміністративного правопорушення на кримінальний злочин виникла у зв'язку з "панк-молебнем" групи Pussy Riot у московському храмі Христа Спасителя: учасниці цієї акції були засуджені за хуліганство.