• Головна
  • Новини
  • Вичерпано конфлікт від 2011 року між Єрусалимською і Румунською Православними Церквами...

Вичерпано конфлікт від 2011 року між Єрусалимською і Румунською Православними Церквами

25.02.2013, 13:12
Вичерпано конфлікт від 2011 року між Єрусалимською і Румунською Православними Церквами - фото 1
Переговори стали можливими завдяки посередництву Константинопольської Патріархії.

Євхаристійне спілкування між Єрусалимською і Румунською Православними Церквами було відновлене після відвідин Єрусалиму румунської делегацією 20-21 лютого 2013 року, повідомляє портал «Релігія в Україні» з посиланням на Офіційний сайт Румунської Патріархії.

Делегацію Румунської Церкви очолив митрополит Тирговіштскій Нифон (Міхеіце). Як повідомляє болгарський портал «Двері Православ'я», переговори стали можливими завдяки посередництву Константинопольської Патріархії. Від Константинополя в переговорах взяв участь митрополит Пергамський Іоанн Зізіулас. Характерно, що офіційний сайт Румунської Патріархії не згадує про участь у переговорах митрополита Іоанна Зізіуласа.

переговори.jpg

Представники трьох Церков, зустрівшись в Єрусалимській Патріархії, обговорили проблему румунського храму, який Румунська Церква почала будувати в Єрихоні без отримання на це згоди Єрусалимської Церкви.

За повідомленням румунської сторони, переговори пройшли в дусі взаємної поваги. Було вирішено, що румунські будови в Єрихоні отримають найменування «Будинку для румунських паломників в Св. Землі». Учасники зустрічі підписали документ про відновлення євхаристійного спілкування між двома Церквами, яке було перерване в 2011 році. Від імені Румунського Патріарха Даниїла митрополит Нифон запросив Єрусалимського Патріарха Феофіла відвідати Румунію в жовтні 2013 року. Патріарх Феофіл прийняв пропозицію.

Нагадаємо, що влітку минулого року Володимир Путін відкрив будинок для російських прочан на території Йорданії. Тепер подібну модель присутності в Святій Землі намагається реалізувати і Румунська Церква. В інформаційних повідомленнях, оприлюднених румунською стороною, не йдеться про те, який статус матиме румунський священик в Єрихоні. Тим не менш, Єрусалимська Патріархія висловлювала побоювання, що подібні «будинки для прочан» можуть стати прихованою формою присутності інших церковних юрисдикцій у Святій Землі.