• Головна
  • Новини
  • Вселенський Патріарх проти перетворення храму Святої Софії в Стамбулі в мечеть...

Вселенський Патріарх проти перетворення храму Святої Софії в Стамбулі в мечеть

19.02.2013, 11:01
Вселенський Патріарх проти перетворення храму Святої Софії в Стамбулі в мечеть - фото 1
Константинопольський Патріарх Варфоломій в інтерв'ю турецькій газеті «Milliyet» вперше публічно висловився з приводу наміру влади Туреччини перетворити храм Святої Софії в Стамбулі в діючу мечеть.

Константинопольський Патріарх Варфоломій в інтерв'ю турецькій газеті «Milliyet» вперше публічно висловився з приводу наміру влади Туреччини перетворити храм Святої Софії в Стамбулі в діючу мечеть, повідомляє сайт «Помісна Церква».

«Ми хотіли б, щоб статус храму Святої Софії в Стамбулі залишався незмінним. Перетворили його в музей - от нехай і залишається музеєм. 

Нещодавно я відвідував розташований в Трабзоні (Трапезунд, територія сучасної Туреччини) монастир Панагія Зуміла, де звершив Божественну літургію, і так само відвідав храм Святої Софії,  що знаходиться там. Я тоді відповів на запитання журналістів з приводу перетворення цього храму в діючу мечеть, сказавши, що було б краще, якби храм залишався музеєм, тому що в такому випадку він буде доступний для всіх.

Що стосується собору Святої Софії в Стамбулі, то він діяв як християнський храм більше тисячі років. Якщо в ньому повинно відбуватися богослужіння, то нехай він діє як християнська церква, оскільки спочатку він був побудований саме, як християнський храм, а не як мечеть. З цієї причини ми хочемо, щоб собор Святої Софії залишався музеєм», – підсумував Патріарх Варфоломій.

Стамбул.jpg