Оголошено вирок ватиканському програмісту

13.11.2012, 11:30
Оголошено вирок ватиканському програмісту - фото 1
Ватиканський суд засудив Клаудіо Шарпеллетті, програміста з Державного секретаріату, до чотирьох місяців позбавлення волі за сприяння в злочині.

images.jpgВатиканський суд засудив Клаудіо Шарпеллетті, програміста з Державного секретаріату, до чотирьох місяців позбавлення волі за сприяння в злочині. В силу пом'якшувальних обставин термін скорочено до двох місяців; крім того, виконання покарання відстрочено на п'ять років за умови відсутності правопорушень, повідомляє Радіо Ватикан.

Ухвала суду винесена у справі, пов'язаній з розкраданням особливо тяжкої категорії конфіденційних документів. Процес завершився засудженням колишнього камердинера Папи Паоло Габріеле. Трибунал, очолюваний Джузеппе Далла Торре, розпорядився також про замовчування цього вироку в судовій картотеці. Шарпеллетті повинен оплатити всі судові витрати. Між тим, його адвокат заявив про оскарження рішення суду.

В якості пом'якшуючих обставин, що скоротили термін покарання Шарпеллетті, перераховуються службовий статус і відсутність судимості. Згідно із рішенням Ватиканського суду, програміст спробував «відвести в сторону слідство» по справі Габріеле: за допомогою деяких заяв, зроблених ним після виявлення в ящику його письмового столу конверта з печаткою Відділу інформації Держсекретаріату і ім'ям Паоло Габріеле.

Адвокати і судді відновили факти, що мали місце в останні місяці, також і за допомогою чотирьох свідків захисту. Шарпеллетті висловив з цього приводу подив, заявивши про свою відданість Святішому Престолу. Він сказав, що зміст конверта був йому невідомий, що він нібито забув про нього, поклавши в ящик столу, і не пам'ятає, хто йому його передав, - при цьому однак виключивши вірогідність, що це міг бути Паоло Габріеле або монс. Карло Марія Польвані, директор Відділу інформації Держсекретаріату. Але раніше він заявив жандармам, що це був саме монс. Польвані.

Викликаний в якості свідка, прелат детально і позитивно описав професійні якості Шарпеллетті, підкресливши тенденцію програміста «губитися», коли йдеться про особисті питання. Потім прелат пояснив, що печатка, виявлена на конверті, вилученого в якості доказу, доступна, оскільки вона знаходиться в коридорі, через який проходить безліч людей, в тому числі і сам Шарпеллеттті. Монс. Польвані також сказав: «Наскільки я знаю, Шарпеллетті і Габріеле були добрими друзями».

На запитання суддів колишній камердинер сказав, що він передавав Шарпеллетті документи в конверті і що не пам'ятає, коли і яким чином, що мова не йшла про щось конфіденційне, але про інший матеріал, зокрема про одне з повідомлень електронної пошти. Він розповів також, що Габріеле обговорював з ним події у Ватикані, «які в той час його турбували». І Габріеле неодноразово пропонував програмісту ознайомитися з документами, виявленими ним за допомогою пошуку в Інтернеті.