• Головна
  • Новини
  • Американські католики готуються до найбільшої громадянської непокори за останні 50 років у США...

Американські католики готуються до найбільшої громадянської непокори за останні 50 років у США

06.06.2012, 09:38
Католицькі єпископи готують вірних до акції спротиву проти обов’язкової оплати в медичному страхуванні витрат на контрацепцію, абортивні засоби та стерилізацію. Закон про це повинен вступити в дію 1 серпня.

Католицькі єпископи готують вірних до акції спротиву проти обов’язкової оплати в медичному страхуванні витрат на контрацепцію, абортивні засоби та стерилізацію. Закон про це повинен вступити в дію 1 серпня.

У рамках акції спротиву проти закону, який порушує свободу совісті католиків, до американських судів потрапив ряд позовів від католицьких інституцій (єпархій, лікарень, університетів). Одночасно готується кампанія громадського непослуху, подібна до організованої у 60-тих роках минулого століття Мартіном Лютером Кінгом, борцем за права чорношкірих мешканців США.

Скоро у США роздаватимуть «летючки», на яких буде розмішено уривок тексту із листа пастора з тюрми, в якому він твердить: «Погоджуюсь зі св.Августином, що несправедливий закон не є взагалі законом. Справедливий закон – це встановлені людиною приписи, які покривають моральний чи Божий й закон. Несправедливим є закон, який не є в гармонії з моральним законом».

Американські католицькі єпископи додають, що «деякі несправедливі закони настільки кривдять осіб і організації, що їх недотримання може бути оправданим. Треба прийняти всі міри для того, щоб від них ухилятися. Коли такі основні права людини як свобода совісті, є під загрозою, ми можемо бути покликані до свідчення правди через опір законові і готовність нести кару». Єпископи підкреслюють, що в такій ситуації не можна покликатись на неоднозначні слова чи підступні практики. Злого закону не можна дотримуватись. Це обов’язок громадянина, який виникає з його віри.

До католиків долучилось багато представників інших визнань, оскільки йдеться не про чисто релігійне питання Католицької Церкви, а про зґвалтування свободи совісті, яку повинен мати кожен без винятку.

На п’ятницю заплановані численні масові заходи, на яких очікують десятки тисяч американців. Про це інформує Католицький оглядач.

Теги: #США