• Головна
  • Новини
  • Українці Франції молилися за жертв Голодомору в соборі Паризької Богоматері...

Українці Франції молилися за жертв Голодомору в соборі Паризької Богоматері

22.11.2016, 10:10
Українці Франції молилися за жертв Голодомору в соборі Паризької Богоматері - фото 1
20 листопада відбулася традиційна поминальна Літургія за жертв Голодомору в соборі Паризької Богоматері, яку очолив владика Борис (Ґудзяк), Єпископ Паризької єпархії, яка охоплює Францію, Бельгію, Швейцарію, Нідерланди та Люксембург.

20 листопада відбулася традиційна поминальна Літургія за жертв Голодомору в соборі Паризької Богоматері, яку очолив владика Борис (Ґудзяк), Єпископ Паризької єпархії, яка охоплює Францію, Бельгію, Швейцарію, Нідерланди та Люксембург.

З благословення та за дорученням архиєпископа Парижа кардинала Андре Вен-Труа проповідь виголосив монсеньйор Паскаль Гольніч, генеральний вікарій Ординаріату Франції для східних католиків.

Франція_-_голодомр_1.jpg

Прелат переконливо констатував, що Голодомор був свідомо організованою акцією радянської влади. Він зауважив, що вмирали сотні тисяч українців та українок від голоду через те, що доступ до продовольства був штучно перекритий, хоч харчів було достатньо. Поряд із Голодомором ідеологія реалізовувала й інші заходи, такі як депортації, для того щоби знищити душу української нації.

Він також розповів про пропаганду, яка в той час велася в країнах Європи, зокрема у Франції. Радянське керівництво організовувало показові поїздки іноземних делегацій, зокрема і французьких, які верталися із чудовими враженнями про продовольчий достаток в радянській Україні, – тому Франція не змогла в той час побачити жахіття Голодомору і відкриває його тільки зараз. Проводячи паралелі із сучасними подіями в Криму та на Сході України, прелат поставив питання: чи здатна Франція побачити і зрозуміти, що тепер відбувається в Україні? Отець Паскаль  закликав до молитви за здатність світу бачити правду про минуле і теперішнє України.

Літургію спіслужили: єпископ Ерік де Муля-Бофор – єпископ-помічник Паризького римо-католицького архиєпископства, монсеньйор Паскаль Гольніч – генеральний вікарій Ординаріату Франції для східних католиків, монсеньйор Патрік Шове – настоятель собору Паризької Богоматері, отець Крістіан Крісан – паризький парох Румунської Греко-Католицької Церкви,  отець Мішель Краус – сотрудник російської греко-католицької парафії Парижа, диякон П’єр Ботрес з Коптської Католицької Церкви, а також протоієрей Михайло Романюк – протосинкел Паризької єпархії, із духовенством катедрального собору Святого Володимира, гості з України митрофорний протоієрей Михайло Димид – капелан Майдану, та отець Лев Кметко – капелан Збройних сил України.

Молитва_голодомор.jpg

Владика Борис (Ґудзяк) дякував провідникам Католицької Церкви у Франції за можливість молитися у намоленому віками соборі Паризької Богоматері і поминати жертв Голодоморів, репресій та воєн в Україні. 

На Літургії були присутні представники української та французької громадськості, зокрема: Євген Чолій – голова Світового Конгресу Українців, Тарас Горішній, голова Репрезентативного комітету українських товариств Франції, Олег Шамшур – Надзвичайний і Повноважний посол України у Франції, Лариса Дір – начальник Управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу Міністерства зовнішніх справ України, Наталія Кочубей – директор Культурно-інформаційного центру Посольства України у Франції, Костянтин Сігов з Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Володимир Турчиновський з Українського католицького університету

Зранку в неділю, 20 листопада 2016 року, відбулася церемонія покладання квітів до могили невідомого солдата під паризькою Тріумфальною аркою на знак вшанування померлих від Голодомору та сучасників, котрі віддали свої життя за гідність України на Майдані Незалежності в Києві під час Революції гідності.

19 листопада поминання жертв Голодомору також відбулося в французькому містечку Санліс під Парижем, де українці придбали церкву і розвивається нова парафія Паризької єпархії. Про це повідомляє прес-служба Паризької єпархії УГКЦ.