• Головна
  • Новини
  • Помер архиєпископ Перемишський і Новосанчівський Адам (Дубець) – символ українців у Польщі...

Помер архиєпископ Перемишський і Новосанчівський Адам (Дубець) – символ українців у Польщі

25.07.2016, 09:58
Помер архиєпископ Перемишський і Новосанчівський Адам (Дубець) – символ українців у Польщі - фото 1
24 липня близько 18.00 год. перестало битися серце символа українців у Польщі- кир Адама, архиєпископа Перемишського і Новосанчівського Православної Автокефальної Церкви у Польщі.

24 липня близько 18.00 год. перестало битися серце символа українців у Польщі- владики Адама (Дубця), архиєпископа Перемишського і Новосанчівського Православної Автокефальної Церкви у Польщі.

«Для багатьох служіння архиєпископа Адама стало знаком того, що Православна Церква є насправді Вселенською і знаходять у ній місце різні традиції, культури і мови, у тому числі також і українська», – повідомляє сайт Львівського крайового ставропігійного братства апостола Андрія Первозваного.

Адакм_Дубець.jpg

Біографія: Народився Олександр Дубець у селі Флоринка на Західній Лемківщині 14 серпня 1926 р. Його батько Василь загинув у нацистському концтаборі Аушвіц.

Важливим фактором для Адама (Дубця) стало його навчання в українській гімназії в Криниці. Майбутній ієрарх належав до покоління лемків, яке формувалося в умовах відродження Православ’я на Лемківщині. Молодий Олександер Дубець був одним із тих синів Лемківщини, які знайшли свою національну ідентичність, які усвідомили, що культура, мова і традиція їхньої Малої Батьківщини є частиною великого культурного простору з центром у Києві.

У 1956 р. О. Дубець вступає до Православної Духовної Семінарії у Варшаві, а згодом – після закінчення її в 1960 р. – до варшавської Християнської Богословської Академії, яку закінчив зі ступенем магістра богослов’я.

В листопаді 1964 р. О. Дубець був висвячений у диякона, а 30 січня 1965 р. прийняв єрейську хіротонію з рук митрополита Варшавського і всієї Польщі Стефана.

З 1966 р. по сьогоднішній день, тобто протягом вже майже 60 років, з доручення Церкви зв’язав Він своє життя з Сяноком. Став парохом місцевої православної парафії Святої Трійці, та Ряшівським деканом, якому доручено було керувати церковним життям на великих просторах Підкарпаття.

18 січня, митрополит Варшавський і всієї Польщі Василій постриг протоєрея Олександра у монашество з ім’ям Адам. 30 січня 1983 р. у митрополичому соборі св. Марії Магдалини у Варшаві відбулася архиєрейська хіротонія архимандрита Адама у єпископа Люблинського. 30 жовтня 1983 р., після рішення про відновлення православної єпархії на Підкарпатті під назвою Перемисько-Новосанчівської, відбувся у Сяноці інгрес єпископа Адама на цю кафедру.

Роки архипастирського служіння владики Адама стали часом відродження церковного життя на території єпархії, чому сприяли політично-суспільні зміни, які відбулися в польській державі у 80-90-ті роки і дали нові можливості. Побудовано ряд нових храмів, всі храми відремонтовано, створено нові православні парафії й монастирі, споруджено парафіяльні будинки. Вагомим фактором стало врегулювання майнових справ Православної Церкви на території єпархії. Стараннями єпископа Адама відновлено видавання «Церковного Календаря» українською мовою, започатковано також інші видавничі ініціативи, зокрема видання квартальника «Антифон». Однією з найважливіших подій стало причислення до лику святих сина Лемківщини – св. священномученика Максима Горлицького, була це перша канонізація в історії автокефалії Православної Церкви в Польщі.

В 1996 р. владика Адам був возведений у сан архиєпископа.

«Ззначення діяльності архиєпископа Адама виходило і виходить поза межі Перемисько-Новосанчівської єпархії, а навіть поза межі Православної Церкви в Польщі. Послідовне збереження українських церковних традицій, вживання рідної мови у проповідуванні та контактах з вірними, наголошення значення історичної спадщини та необхідності зберігати прадідівську українську культуру й традицію стало вагомим внеском владики Адама у свідчення Православ’я в сучасному світі», – повідомляють у Львівському крайовому ставропігійному братстві апостола Андрія Первозваного.