У США урочисто посвятили Дім товариства «Свята Софія»

04.11.2015, 09:38
У США урочисто посвятили Дім товариства «Свята Софія» - фото 1
31 жовтня 2015 року після кількамісячного ремонту Дім Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) знову відчинив двері для української громади. Обряд посвячення будинку здійснив Митрополит-Архиєпископ Філадельфійський УГКЦ Стефан (Сорока).

31 жовтня 2015 року після кількамісячного ремонту Дім Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) знову відчинив двері для української громади. Обряд посвячення будинку здійснив  Митрополит-Архиєпископ Філадельфійський УГКЦ Стефан (Сорока).

Софія_США.jpg

Він привітав членів Товариства із «поверненням додому», який знову стане осередком активної діяльності.

У рамках урочистої програми під назвою «Товариство «Свята Софія» сьогодні», яку вів голова будівельного комітету Любомир Пиріг, Президент ТСС в Римі о. Марко Ярослав Семеген вручив Митрополитові Стефанові та членам будівельного комітету – Л. Пирогові й Ігореві Шустові, пропам’ятну медаль з нагоди 30-х роковин відходу у вічність патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984), яку Товариство «Свята Софія» в Римі викарбувало на вшанування пам’яті свого великого засновника. Презентуючи цю медаль, о.  Семеген зазначив, що «Патріарх Йосиф був зі своїм народом і в сибірських концтаборах, і перед обличчям цілого людства й історії на Другому Ватиканському соборі, й на всіх поселеннях, куди доля вела українців.

Зазначимо, що товариство «Свята Софія» США організувало благодійну літню школу англійської мови, яка 26 липня - 15 серпня цього року пройшла в родинному селі Патріарха Йосифа (Сліпого) Заздрість, що на Тернопільщині. Директор школи д-р Ірина Іванкович розповіла,  що учасниками цієї школи стали діти вояків АТО, діти з родин біженців, діти-сироти та семінаристиТернопільської семінарії.

Товариство «Свята Софія» США  веде активну науково-публіцистичну діяльність. Так, цьогоріч побачили світ дві книги, видання яких ініціювало ТСС А і презентацію одної з яких провів голова Товариства академік Леонід Рудницький. Книга Ярослава Пелікана «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» побачила світ у львівському видавництві «АРТОС» в перекладі з англійської Ірини Іванкович. Л. Рудницький розповів про передісторію написання найбільш ґрунтовної біографії Ісповідника віри, про співпрацю та довголітню дружбу з Ярославом Пеліканом, зазначивши: «Ця книга - це дарунок Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» усім братам і сестрам в Україні та «в розсіянні сущим» в річницю 70-ліття арешту патріарха Йосифа Сліпого та початку репресій УГКЦ як пригадка про трагічний досвід неустанної боротьби українського народу за дар свободи рідного краю». Про це повідомляє Прес-служба товариства «Свята Софія» США.