• Головна
  • Новини
  • В Астані посвячено греко-католицький храм, який зводили 10 років...

В Астані посвячено греко-католицький храм, який зводили 10 років

16.09.2013, 10:34
У столиці Казахстану місті Астані 15 вересня 2013 р.відбулося посвячення українського греко-католицького храму святого Йосифа Обручника.

У столиці Казахстану місті Астані 15 вересня 2013 р.відбулося посвячення українського греко-католицького храму святого Йосифа Обручника. Будівельні роботи тривали майже 10 років, і ось в панораму міста, яке швидко розростається протягом останніх десятиліть, відколи сюди перенесено столицю, вписалася перлина українського сакрального зодчества. Храм, який видно з різних сторін міста, розташований на березі річки майже в центральній частині столиці.

За повідмоленням Радіо Ватикану, урочисту Літургію та Чин посвячення очолив владика Йосиф Мілян, СУ, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, який очолює Пасторально-мігрантський відділ, що відповідає за душпастирство серед вірних УГКЦ на теренах, де ще немає адміністративних структур цієї Церкви.

З ним співслужили кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, архиєпископ Міґель Маурі Буендія, Апостольський Нунцій в Казахстані, римо-католицькі єпископи Казахстану, о. Василь Говера, Апостольський Делегат для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії, архимандрит Сяргей Гаєк, Апостольський Візитатор для греко-католиків Білорусі, греко-католицькі та римо-католицькі священики.

У спільній молитві з місцевими вірними єдналися українські прочани, які прибули з інших міст країни, зокрема, Караганди, Павлодару, Жискагану, Шидерти. Були присутні представники влади та дипломатичного корпусу України, США, Грузії. Кардинал Леонардо Сандрі передав подарунок від Папи Франциска – чашу та мощі святого священомученика Йосафата. Про це повідомляє Радіо Ватикан.

Історія сучасної греко-католицької парафії в Астані розпочинається 1999 року, коли сюди почав приїжджати з Караганди о. Василій Говера. Богослуження для місцевих греко-католиків відбувалися у римо-католицькому храмі. Починаючи від 2002 року греко-католицькі священики розпочали в столиці постійну душпастирську працю. Того ж року, відвідуючи греко-католиків Казахстану, Блаженніший Любомир Гузар, тодішній Глава УГКЦ, посвятив наріжник камінь під спорудження храму. Через два роки міська влада виділила земельну ділянку і відразу розпочалися будівельні роботи.