• Головна
  • Новини
  • Норвезький політик-священнослужитель закликав релігійних лідерів України до миротворчої ролі в суспільстві...

Норвезький політик-священнослужитель закликав релігійних лідерів України до миротворчої ролі в суспільстві

04.10.2015, 11:42
Норвезький політик-священнослужитель закликав релігійних лідерів України до миротворчої ролі в суспільстві - фото 1

Президент Центру миру і прав людини в Осло, екс-прем’єр-міністр Норвегії Шель Магне Бундевік 2 жовтня зустрівся в Києві з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Темою спілкування була роль Церков у подоланні міжнародних і внутрішніх конфліктів, спільна праця Церков заради досягнення миру.

Президент Центру миру і прав людини в Осло, екс-прем’єр-міністр Норвегії Шель Магне Бундевік 2 жовтня зустрівся в Києві з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Темою спілкування, яке проходило під головуванням Церкви адвентистів сьомого дня, була роль релігійних організацій у подоланні міжнародних і внутрішніх конфліктів, спільна праця Церков заради досягнення миру. Організатором зустрічі, ініційованої іноземним гостем, виступило Українське біблійне товариство, — повідомив РІСУ Гнат Мєрєнков.

Шель Магне Бундевік 2 жовтня зустрівся з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій

На зустрічі гість розповів про свою політичну й релігійну діяльність. Шель Магне Бундевік, який є лютеранським пастором, чотири рази був членом Кабінету Міністрів Норвегії та двічі — прем’єр-міністром цієї країни. За його словами, мета Центру миру і прав людини в Осло, який він заснував у 2005 році — допомогти країнам, які будують демократію. Релігія, роль якої протягом багатьох років недооцінювали, насправді має велике значення в подоланні суспільних криз, — переконаний спікер. Неприпустимо використовувати релігійні почуття задля розпалювання конфліктів, як це роблять деякі політики, тож релігійним організаціям треба об’єднати зусилля, щоб запобігти цьому, адже спільною цінністю для всіх віросповідань має бути цінність людини як творіння Божого.

«Я тут не для того, щоб пропонувати політичні рішення для країни, — пояснив Шель Магне Бундевік. — Моя мета — надихнути релігійних лідерів України нести своїм вірянам Євангеліє миру, побудованого на правді, бути солідарними з громадянами вашої країни, і водночас закликати й державних діячів до діалогу. Не ставати стороною конфлікту, а стояти над ситуацією».

Гість з Норвегії навів висловлювання Мартіна Лютера Кінга, який вважав, що викорінити ненависть між людьми можна, подолавши проблему їхнього розділення й незнання один одного. Спираючись на свій досвід, спікер підкреслив, що, хоча політика й релігія мають відмінності, але спільними для них повинні бути три принципи: гідність людини, її відповідальність як управлінця Божого спадку і любов до Творця і ближніх.

Присутні поділилися з гостем своїм баченням ситуації в Україні та шляхів її вирішення. Під час дискусії торкалися таких тем, як проблема співвідношення миру та відстоювання незалежності, неприпустимість вирішення релігійних питань насильницькими методами, ісламський фактор у світових конфліктах, неможливість перемогти зло злом, суб’єктність Церкви, яка не повинна ототожнюватися з політичною владою, необхідність подолання гуманітарної катастрофи як наслідку війни.

«Я переконаний, що ця дискусія дуже корисна, — підбив підсумок гість. — Можна не погоджуватися з деякими позиціями, але треба розуміти один одного. Подібний діалог — це вже попередня умова для миру. Тільки маючи любов у собі, її можна принести іншим».

Того ж дня Шель Магне Бундевік розповів про досвід Норвегії на круглому столі на тему «Християнська відповідальність за майбутнє», який в Інституті філософії ім. Григорія Сковороди Національної академії наук України організували Українська асоціація релігієзнавців, Асоціація «Духовне відродження» й Інститут релігійної свободи. У заході взяли участь науковці, віряни православної, католицької та протестантської гілок християнства, а також депутати Верховної Ради. Присутні жваво обмінювалися думками про стан християнства в Україні, дійшли згоди в тому, що треба підтримувати ініціативу вірян, яка може набувати нових, неофіційних форм. Присутні наголосили, що місія церковної інтелігенції у подоланні суспільної кризи полягає в просвітництві й соціальній євангелізації.

Фото Володимира Романишина

Теги: #ВРЦіРО