• Головна
  • Новини
  • МЗС України назвало незаконним рішення Росії привласнити Херсонес...

МЗС України назвало незаконним рішення Росії привласнити Херсонес

04.08.2015, 09:44
МЗС України назвало незаконним рішення Росії привласнити Херсонес - фото 1
У МЗС України називають незаконним внесення заповідника «Херсонес Таврійський» до російського реєстру культурної спадщини.

Херсонес.jpgУ МЗС України називають незаконним внесення заповідника «Херсонес Таврійський» до російського реєстру культурної спадщини.

«Рішення російського керівництва включити пам’ятки і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» до єдиного реєстру об’єктів культурної спадщини народів Російської Федерації є ще одним свідченням ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права», – йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства, опублікованій у понеділок, 3 липня.

«У контексті тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та Севастополя це рішення російської сторони не може сприйматися інакше, як спроба привласнити культурну спадщину України», – наголосили в МЗС України.

1 серпня прес-служба Кермля повідомила, що президент Росії Володимир Путін доручив внести памʼятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в Криму до Єдиного державного реєстру обʼєктів культурної спадщини народів Російської Федерації.

Заповідник «Херсонес Таврійський», розташований на території нині окупованого Росією Кримського півострова, з 2013 року є в списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Раніше Міністерство культури України просило ЮНЕСКО захистити заповідник, який в умовах російської окупації виявився недоступним для українських вчених. Крім того, Асоціація археологів України висловлювала намір звернутися до Європейської асоціації археологів із закликом не співпрацювати з російськими дослідниками, які працюють в анексованому Росією Криму.  Про це повідомляє Радіо Свобода.