• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: «Перемовини в Осло — символ позитивних зрушень у релігійному середовищі Росїї»...

Патріарх Філарет: «Перемовини в Осло — символ позитивних зрушень у релігійному середовищі Росїї»

12.09.2014, 22:51
Патріарх Філарет: «Перемовини в Осло — символ позитивних зрушень у релігійному середовищі Росїї» - фото 1

Патріарх УПЦ КП Філарет прибув до Львова після триденного перебування в Осло. Там владика Філарет та інші релігійні діячі України зустрілися із представниками російського духовенства аби обговорити питання вирішення війни на Сході України. Наслідками зустрічі Патріарх Філарет задоволений.

exklusiv.gifПатріарх УПЦ КП Філарет прибув до Львова після триденного перебування в Осло. Там владика Філарет та інші релігійні діячі України зустрілися із представниками російського духовенства аби обговорити питання вирішення війни на Сході України, повідомляє кореспондент РІСУ Анна Романдаш.

Патріарх ФіларетНаслідками зустрічі Патріарх Філарет задоволений. За три дні і росіяни, й українці виробили документ щодо ролі щодо ролі духівництва для завершення воєнних дій. «Наша мета – припинити кровопролиття, – сказав Предстоятель УПЦ КП. — Ми хочемо миру, і росіяни хочуть миру, але наша позиція, що мир має бути справедливим».

За словами Патріарха Філарета, Росія протиправно окупувала Крим і робить те саме на Донбасі, тому через поточні події неможливо говорити про справедливість. «Російська сторона каже, що підтримує гуманітарну допомогу, — продовжує Патріарх. – Однак їхня допомога полягає в тому, що вони привозять воду й сіль, а забирають наші заводи».

Він додав, що Православна Церква Київського Патріархату теж організовує гуманітарну допомогу, а російській стороні порадив залучати Червоний Хрест, якщо вони справді хочуть допомогти  

«Я радий не лише документові, який ми створили, але й атмосфері, яка була на зустрічі. У росіян була боязнь, адже вони знали, що за нами правда, — говорить Патріарх. – Оскільки ми всі – служителі Бога, то поклали за основу відповідальність перед Господом і вирішили зустрітися знову».

Головна ціль таких зустрічей – позитивно впливати на уряди і громадськість аби припинити війну на Сході. Владика Філарет вірить, що перемовини в Осло — символ позитивних зрушень у релігійному середовищі Росїї. «Оскільки і ми, і росіяни виявили добру волю зустрітися, то я впевнений, що Бог нам допоможе і приведе до перемоги,» — додав він.

До речі, на зустріч в Осло був запрошений і Патріарх Кирил, але той відмовився. «Я точно не знаю чому, хоча в кулуарах говорили, що через мене. Мовляв, Кирило мене боїться, бо я «розкольник», — сміється Патріарх Філарет. «Російська Церква цілком залежна від держави, і вона не впливає на рішення політиків. Кирило не може відкрито виступати проти війни, і його голос нічого не вартий», — додав він.

Світлини прес-служби Патріархії КП