• Головна
  • Новини
  • “Терористи замахнулися на Богом дану гідність жертв”, – владика Борис (Ґудзяк)...

“Терористи замахнулися на Богом дану гідність жертв”, – владика Борис (Ґудзяк)

25.07.2014, 09:45
“Терористи замахнулися на Богом дану гідність жертв”, – владика Борис (Ґудзяк) - фото 1

У листі-співчуття, з яким президент УКУ, єпископ єпархії Святого Володимира Великого в Парижі Борис (Ґудзяк) звернувся до сімей загиблих у малазійському "Боїнгу 777", ідеться про те, що терористи замахнулися на Богом дану гідність жертв, бо, окрім того, що обірвали їхні життя, ще й знущалися над тілами після смерті.

gudzyak.jpgУ листі-співчуття, з яким президент УКУ, єпископ єпархії Святого Володимира Великого в Парижі Борис (Ґудзяк) звернувся до сімей загиблих у малазійському "Боїнгу 777", ідеться про те, що терористи замахнулися на Богом дану гідність жертв, бо, окрім того, що обірвали їхні життя, ще й знущалися над тілами після смерті.

 Усім родичам та співгромадянам жертв терористичної

атаки на малазійський лайнер MH17

Дорогі брати і сестри!

Неймовірна трагедія сталася з 298 громадянами Нідерландів та багатьох інших країн: Малайзії, Австралії, Індонезії, Сполученого Королівства, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Нової Зеландії, Канади та  Сполучених  Штатів Америки.

Теракт жорстоко обірвав надійні, творчі, плідні життя сотень невинних людей.  Їхня Богом дана гідність була вкрай зневажена: їхні життя знищені, але терористи продовжували їх принижувати навіть після смерті – коли не дозволяли похоронити останки. 

Від імені усіх віруючих Української Греко-Католицької єпархії у Франції, Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах та Швейцарії та від імені всіх українців, які живуть в цих країнах, я висловлюю наше глибоке співчуття та духовну солідарність.

Цими днями ми відправляємо панахиди за невинно вбитих жертв.  Президент України Петро Порошенко сказав:  “Ми, українці,  останні  півроку проливаємо сльози через насильство, тероризм і війну в нашій країні.  Сьогодні ми проливаємо їх разом із вами. Українці думали, що вже вичерпалися всі наші сльози, але це не так – вони існують, і сьогодні наші сльози та молитви  з вами”.

Ми зворушені гідністю відповідей ваших урядів, Церков, релігійних згромаджень, громадянського суспільства  та громадянам, особливо – реакцією родичів жертв. Хай єдність та спільність голландців та всіх людей, які  несуть тягар наслідків цього жахливого злочину, служить натхненням для усього світу у цей час трагедії та глибокого морального замішання і заціпеніння. 

Скорбота та тривога воєнного часу для українців є ще більшою через злочинну нелюдськість, яка сталася у нашому небі і на нашій землі.  Нас одночасно мучить заподіяне насильство, і нам соромно через негідне ставлення до тіл померлих.  Важко знайти слова, щоб описати наше безсилля перед цією жорстокістю, яка є зараз в Україні.  Ми просимо вибачення за те, що  не змогли зробити більше.  Зараз просимо у Господа мудрості та стійкості, щоб зрозуміти та діяти за Божею волею.

Впродовж багатьох місяців українці робили все, що могли. Віч-на-віч протистояли злу  мирними демонстраціями, нічними чуваннями посеред холодної зими, та безперервною молитвою на площах України та багатьох країн світу. Їх били, катували,  вбивали  перед камерами з усього світу.  Україна втратила сотні своїх найкращих громадян,  - найкращих із найкращих.  Ми втратили територію.  Величезною ціною, але  українці здобули гідність та єдність. Ми страждаємо від авторитарного насильства, яке інші принесли на нашу землю і яке завдало страждання також і Вам.  Сьогодні це страждання  зближує нас і надає нам спільну мету. 

Єднаймося в дусі та  ділі, щоб запобігти злу, яке поширюється на Європу та  на увесь світ.  Ми віддані молитві, свідченню та діалогу із усіма людьми доброї волі.  Підтримуймо одне одного Євангельською обіцянкою,  що зло буде подолане, і що тільки у Бозі ми знайдемо життя істинне.

Вічная пам’ять невинним жертвам!

Ваш у Христі,

+ Борис Ґудзяк

Президент Українського католицького університету

Єпископ єпархії Святого Володимира Великого для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі і Швейцарії.

Голова Відділу зовнішних церковних зв’язків Української Греко-Католицької Церкви

 

Лист-співчуття поширив Департамент інформації УГКЦ.