• Головна
  • Проекти
  • Прем'єр Яценюк виступив на захист віруючих українців від утисків в Росії...

Прем'єр Яценюк виступив на захист віруючих українців від утисків в Росії

03.04.2014, 11:18
Прем'єр Яценюк виступив на захист віруючих українців від утисків в Росії - фото 1
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна ніколи не визнає російську анексію Криму. Водночас він назвав питання, які країнам варто обговорювати невідкладно, в тому числі у сфері забезпечення свободи віросповідання.

Yatsenyuk_.jpgПрем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна ніколи не визнає російську анексію Криму. Водночас він назвав питання, які країнам варто обговорювати невідкладно, в тому числі у сфері забезпечення свободи віросповідання.

Про це глава уряду України заявив під час Десятіої щорічної інвестиційної конференції у Києві, повідомляє Інститут релігійної свободи.

"Також необхідно давати відповідь на релігійні переконання українців у Росії, щоб принцип свободи віросповідання був не просто задекларований, але й виконувався", – підкреслив Яценюк, якого цитує «Інтерфакс-Україна».

Прем’єр-міністр зауважив, що РФ має визнати незалежність України і той факт, що Україна прагне стати членом ЄС. Крім цього, не менш актуальними є питання двосторонньої торгівлі та енергетики.

"Ми готові вести переговори між главами МЗС, так званої контактної групи , яка була представлена ще три тижні тому", – сказав глава Українського уряду.

з788677.jpgНа думку релігієзнавця Віктора Єленського, президента Української Асоціації релігійної свободи, заява українського Прем’єр-міністра викликана не тільки тим, що релігійна свобода в Криму брутально нищиться, священиків викрадають і над ними знущаються, але й загальною ситуацією зі свободою совісті в Російській Федерації, де живе майже 2 мільйони українців.

“Моніторингові центри і релігійні організації трохи не щодня повідомляють про серйозні, часом кричущі порушення цієї свободи. Тільки у березні повідомлення про затримання, доправлення до поліції і зняття відбитків пальців у релігійних проповідників надійшли з Брянської, Кемеровської, Ярославської областей та Краснодарського краю”, – зауважив експерт в коментарі для ІРС.

За словами Єленського, в Ростовській області поліція і ФСБ увірвалися у баптистський реабілітаційний центр і вивезли всіх присутніх у відділення, а в Челябінській області всі, хто перебував на лікуванні у реабілітаційному центрі «Исход» були затримані як такі, що утримуються силоміць.

“В Росії цілеспрямовано руйнуються мечеті і молитовні будинки, вилучаються святі мощі у «неправильних православних» тощо. Зрозуміло, що нічого подібного немає в Україні, громадян якої заходився захищати Кремль”, – підсумував релігієзнавець.

Нагадаємо, що раніше глави Церков і релігійних організацій України спростували заяву російської влади про нібито наявність в Україні конфліктів на міжнаціональному, міжетнічному та міжрелігійному ґрунті. “В нашій державі немає утисків за ознакою мови, нації, віросповідання”, – зазначено у зверненні керівників українських конфесій.