• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ та Президент Польщі вшанували жертв Волинської трагедії...

Патріарх УГКЦ та Президент Польщі вшанували жертв Волинської трагедії

28.06.2013, 12:05
У Варшаві, у греко-католицькому храмі Успіння Пресвятої Діви Марії, Патріарх Святослав (Шевчук) 27 червня очолив панахиду приурочену 70-им роковинам Волинської трагедії.

У Варшаві, у греко-католицькому храмі Успіння Пресвятої Діви Марії, Патріарх Святослав (Шевчук) 27 червня очолив панахиду приурочену 70-им роковинам Волинської трагедії. Участь у молитві також взяли представники вищого католицького духовенства Польщі, єрархи УГКЦ та Президент РП Броніслав Коморовський.

Звертаючись до присутніх Глава УГКЦ наголосив, що «прагне оновити прохання про вибачення». Він висловив побажання, аби його слова «дійшли до кожної польської родини, яка втратила близьких від рук його співвітчизників».

«Нехай допоможуть вгамувати біль і втрату та слугують надії на краще сьогодні та завтра в стосунках між нашими народами. Це прохання й надію скеровуємо також до українських родин, які втратили своїх близьких від рук поляків та до родин інших національностей», - цитує слова першоієрарха УНІАН з посиланням на прес-службу Коморовського.

Президент Польщі Броніслав Коморовський зі свого боку закликав до правдивої оцінки польсько-українських конфліктів часів Другої світової війни, символом яких вважається Волинська трагедія 1943 року.

«Нашим обов'язком є говорити про волинський злочин словами правди, не для того, аби звинувачувати, а для того, аби через правду та іспит сумління прямувати до очищення та поєднання", - сказав він.

Президент Польщі назвав ці події одними із найбільш трагічних в історії поляків, звернувши увагу, що жертвами конфлікту були також українці.

"Ця кров є докором сумління для обидвох наших народів, не може, однак, стати насінням для нової ненависті та джерелом нових поділів", - заявив Коморовський.

Він закликав пам'ятати про ці події, наголосивши, що це необхідно не "проти братів українців", а для того, аби виконати основний обов'язок "оплакування та вшанування пам'яті близьких".

"Тривалі цінності базуються лише на фундаменті правди. Наш обов'язок власне так "заякорити" спільне українське минуле та майбутнє. Правда очищає, буває складною, але ніколи не шкодить", - сказав Президент Польщі.