• Головна
  • Новини
  • Єпископат РКЦ в Україні дав оцінку Волинській трагедії та закликав поляків і українців до братньої солідарності...

Єпископат РКЦ в Україні дав оцінку Волинській трагедії та закликав поляків і українців до братньої солідарності

26.06.2013, 12:33
Єпископат РКЦ в Україні дав оцінку Волинській трагедії та закликав поляків і українців до братньої солідарності - фото 1
Архиєпископи і єпископи Конференції Римо-Католицького єпископату України 24 червня видали Пастирський лист з приводу 70-ї річниці волинської трагедії, який доручили священикам прочитати 30 червня 2013 року на всіх Євхаристіях.

1volin1.jpgАрхиєпископи і єпископи Конференції Римо-Католицького єпископату України 24 червня видали Пастирський лист з приводу 70-ї річниці волинської трагедії, який доручили священикам прочитати 30 червня 2013 року на всіх Євхаристіях.

У листі римо-католицькі єрархи України згадали події Волинської трагедії 70-річної давнини, котра, як наголошується у документі, «розпочалася Кривавою Неділею 11 липня 1943 року, коли збройні сили українських націоналістів напали на десятки польських поселень і сіл Волині, атакуючи як віруючих, що згромадилися в римсько-католицьких святинях та каплицях, так і людей, що перебували у своїх домівках. Пізніше криваві події охопили Львівську, Тернопільську та Івано-Франківську області. Замордовано десятки тисяч невинних осіб,  в тому числі дітей, жінок, старців. Загинуло багато римсько-католицьких священиків і черниць, а кілька десятків греко-католицьких і православних священиків зазнало репресії за несхвалення скоєного злочину. Гинули не тільки поляки, але й євреї, вірмени, чехи та багато українців, особливо тих, які рятували своїх рідних та сусідів».

«Треба признати, – йдеться далі у листі єпископів РКЦ в Україні, що здійснювалися акції самооборони і акції помсти з польської сторони, у котрих і загинули невинні українці. Проте, ці дії, як наголошують римо-католицькі єрархи, «не були пропорційними щодо кількості жертв лиходійства, ані варварських методів, якими їх чинили».

Як сказано у листі, «Римо-Католицька Церква чинила спроби спинити хвилю винищення, просячи про допомогу і втручання греко-католицьку Церкву, однак це не допомогло».

«Не наше це завдання робити історичну оцінку трагічних подій Волинської Трагедії і шкали цієї екстермінації. Прагнемо лише, щоб ця річниця була нагодою для задуми сучасного покоління  над змістом слова правди і таємницею людської сутності», – сказано  у листі.

Владики РКЦ наголошують на важливості «подолати почуття кривди, зневаги і упередження, часто штучно викликаного, а потім неслушно переказуваного з покоління в покоління» і стати на шлях примирення.

Єпископат РКЦ в Україні закликає у листі до молитви:

«Люди, які сьогодні становлять спільноту Христової Церкви, є зобов’язані до молитовної пам’яті про тих, які вже відійшли з цього світу. Тим більше про тих, які були мучениками, жертвами ненависті, жадоби влади, кого позбавлено життя в стінах храму, під час молитви; про невинно загиблих дітей, беззахисних жінок, зрілих чоловіків та старців».

Саме тому єпископи РКЦ в Україні запрошують 14 липня, в символічну річницю Кривавої Неділі, всіх, хто вірить у Христа, «хто має на сумлінні пляму чи тінь цього лиходійства, пригадати правду про примирення і слова Господньої Молитви: «Отче наш (…) прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим».

«Нехай завдяки оздоровленню історичної пам’яті всі будуть готові обирати те, що єднає, а не те, що розділяє, щоб разом будувати майбутнє, яке базується на взаємоповазі, братній співпраці і правдивій солідарності», – такими словами завершується лист єпископату РКЦ в Україні стосовно Волинської трагедії.

Довідка:

Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Існують різні версії подій на Волині, внаслідок яких загинули десятки тисяч поляків та тисячі українців. В Польщі існує доволі потужний правий "кресовий рух", який використовує події 1940-х для зображення українців як різунів і паліїв.

Нещодавно в Любліні польські історики обговорювали Волинську трагедію без участі українців. Керівник Інституту національної пам'яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько-польський міжетнічний конфлікт 1940-х на українців, називаючи трагедію "різаниною" і "геноцидом".