• Головна
  • Новини
  • Міжконфесійний захід на честь Народного Героя України Іси Мунаєва відбувся у Запоріжжі...

Міжконфесійний захід на честь Народного Героя України Іси Мунаєва відбувся у Запоріжжі

03.02.2016, 11:32
Міжконфесійний захід на честь Народного Героя України Іси Мунаєва відбувся у Запоріжжі - фото 1

У Запоріжжі 1 лютого відбулися міжконфесійний захід та акція "Ми різні, але ми разом", присвячені пам'яті командира міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Іси Мунаєва. Іса Мунаєв був бригадним генералом армії незалежної Ічкерії, учасником двох чеченських війн, він воював за Україну, загинув рік тому під Дебальцевим.

exklusiv.gifУ Запоріжжі 1 лютого відбулися міжконфесійний захід та акція "Ми різні, але ми разом", присвячені пам'яті командира міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Іси Мунаєва.  Іса Мунаєв був бригадним генералом армії незалежної Ічкерії, учасником двох чеченських війн, він воював за Україну, загинув рік тому під Дебальцевим.

Як повідомила РІСУ Олена Піддубна, на площі перед Запорізькою облдержадміністрацією, біля пам’ятного знаку на честь Героїв Революції Гідності, пройшла пам’ятна акція. Її організатором виступив голова "Арабського центру" у Запоріжжі Науф аль-Хамдані.

Запоріжжя.jpeg

Учасники молебню тримали портрет загиблого командира, плакати з написами  "Слава Ічкерії", "Слава Україні" і "Донбас - це Україна". До пам’ятного знаку поклали  прапор України, квіти, запалили лампадки. 

Організатор акції, Науф аль-Хамдані сказав: «Якщо не скажемо ворогові: «Стоп!» «Геть руки від Донбасу, від України!» – ми будемо слабкими людьми. А ми – сильні люди, козаки. Я і себе вважаю козаком».

Загиблих за волю України пом’янули хвилиною мовчання. 

Представники різних релігій і християнських конфесій сказати слова поваги в пам'ять про героя і помолилися відповідно до канонів своїх конфесії. У заході взяли участь єпископ Римо-Католицької Церкви Ян Собіло, благочинний Української Православної Церкваи Київського Патріархату протоєрей Василь Калин, протоєрей Ігор Савва з Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Єпископ Ян Собіло розповів: «В такі моменти, які єднають нас усіх, ми єднаємося також і в молитві. Ми молимо Бога Милосердного, щоб він дарував життя вічне тим, хто віддав своє життя за свободу, за справедливість».

Голова Запорізького Центру татарської культури «Алтин Ай» Рахіма Ахмерова сказала: «Він загинув, захищаючи нашу рідну землю, Україну. Тому я не могла сьогодні бути вдома, прийшла вшанувати пам’ять Народного Героя».

Науф аль-Хамдані та депутат міської ради, учасник АТО Володимир Москаленко запропонували назвати одну з вулиць Запоріжжя ім'ям Мунаєва. 

«Зараз відбувається процес перейменування в рамках декомунізації, тож ми маємо нагоду назвати  одну з вулиць міста на честь Іси Мунаєва. Громадськість виходить з такою пропозицією, а депутати міськради мають її підтримати», - сказав Володимир Москаленко.  

Іса Мунаєв, бригадний генерал ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, організатор міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва, який виступає на боці української армії. До складу формування увійшли не тільки чеченські бійці, а й добровольці інших національностей. Загинув Іса Мунаєв 1 лютого 2015 року біля села Чорнухине, Попаснянського району, Донецької області, похований згідно з заповітом в Дніпропетровську. Нагороджений відзнакою "Народний Герой України" (посмертно).