Українці сьогодні молитовно вшановують Героїв Крут

29.01.2016, 10:48
Українці сьогодні молитовно вшановують Героїв Крут - фото 1
Українці сьогодні відзначають трагічну дату історії – День пам'яті героїв Крут. 29 січня 1918 році триста студентів в нерівному бою загинули, намагаючись зупинити під Києвом більшовицьку армію Михайла Муравйова.

image,689-777.jpg-ddd.jpgУкраїнці сьогодні відзначають трагічну дату історії – День пам'яті героїв Крут. 29 січня 1918 році триста студентів в нерівному бою загинули, намагаючись зупинити під Києвом більшовицьку армію Михайла Муравйова. У більшості областей України проходять заходи зі вшанування подвигу цих героїв, участь у яких беруть державні та релігійні діячі.

Президент України, зокрема, покладе квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут на площі Андрія Первозваного. Згодом проведе «Урок Мужності» ліцеїстам Київського військового ліцею ім. Івана Богуна та курсантам вищих військових навчальних закладів. З нагоди цієї дати Глава держави також видав звернення до українського народу, де Героїв Крут нзвав символом нескореного духу молодого покоління у боротьбі за власну державу.

«Бій під Кругами відбувся майже одразу після проголошення незалежності Української Народної Республіки. Він затримав більшовиків лише на декілька днів. Але саме героїзм крутян значною мірою дав змогу урядові УНР вперше за понад 150 років добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті», - йдеться у документі.

На Чернігівщині, у селі Крути, де власне 98 років тому відбувся нерівний бій, сьогодні відбудеться панахида за воїнами-студентами. 0 11.00, буде показано літературно-художню композицію у пам’ять Героїв Крут. У цьогорічній молитві, за словами організаторів, неодмінно згадають тих, хто тепер віддав своє життя на Сході України. Після завершення мітингу-реквієму всі бажаючі зможуть переглянути експозиції меморіального комплексу “Пам’яті Героїв Крут”

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря), згадуючи про подвиг молодих українських воїнів, назвав їх зернами,  із яких проросли новітні Герої України.

«Вони, як насіння Нової України впали на поле під Крутами – і проросло воно, давши замість сотень – мільйони.

Героїзм Майдану, героїзм волонтерів, добровольців, наших мужніх воїнів-захисників – це також плід жертви Крутянців», - сказав єрарх.

У Львові вшанування воїнів-студентів триватиме впродовж двох днів – 29 і 30 січня.

У п’ятницю о 13.00 відбудеться покладання квітів до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі та поминальна молитва за усіма полеглими у цьому бою.

О 15.00 розпочнеться вечір-реквієм з нагоди відзначення подвигу Героїв у Львівському державному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

У суботу о 14.00 у Стрийському парку всі охочі зможуть подивитися на реконструкцію бою під Крутами.

Заходи зі вшанування Героїв Крут проходять й у інших містах України.

Довідка: Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під однойменним селищем за 130 км на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

На початку 2012 року на місці дерев’яного хреста на Аскольдовій могилі було встановлено пам’ятник: виготовлений із каменя козацький хрест, у центрі якого висічений тризуб, під яким цитата з Євангелія - «Найбільша любов - життя покласти за друзів». Показово, що пам’ятник встановили не президенти, урядовці, депутати та інші високопосадовці, які впродовж багатьох років клялися це зробити, а звичайні громадяни.