• Головна
  • Новини
  • Глави Церков та керівники держави вшанували жертв Голодомору в Україні...

Глави Церков та керівники держави вшанували жертв Голодомору в Україні

29.11.2015, 10:11
У Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні» у суботу, 28 листопада, відбулася церемонія вшанування пам’яті невинно убієнних голодом українців у 1932-1933 роках.

У Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні» у суботу, 28 листопада, відбулася церемонія вшанування пам’яті невинно убієнних голодом українців у 1932-1933 роках.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У заході взяли участь Глави та офіційні представники Церков і релігійних організацій, Президент України Петро Порошенко з дружиною, глава Уряду Арсеній Яценюк, урядовці, представники дипломатичного корпусу, представники громадськості, свідки Голодомору-геноциду 1932-33 років.

Президент звернувся до нації зі своїм словом: «Ми мусимо собі і всьому світові сказати – не забудемо злочинів Голодомору – геноциду та його винуватців; не зрадимо ідеалів Революції Гідності; зробимо все для національного, політичного, економічного відродження України, для її входження в європейську сім’ю вільних народів».

Президент з дружиною пройшли на чолі колони скорботної ходи до скульптури «Гірка пам’ять дитинства», де встановили композиції з колосків та вшанували пам'ять загиблих біля меморіального знаку «Свіча пам’яті».

У парк біля Меморіалу прийшло багато людей. Присутні тримали в руках державні прапори, свічки з траурними стрічками.

Предстоятелі українських Церков спільно відслужили Панахиду за померлими від голоду 1932-1933 років, по закінченню якої виступив очевидець Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні Микола Онищенко.

«Люди, це все було, я все це бачив… Я чув крики дітей. Це було страшно. У людей відбирали хліб. А хліб – це було життя. Віднімали хліб. Люди вмирали. Їх вбивав радянський режим. Ми маємо пам’ятати горе нашого народу. Вічна пам’ять загиблим. Вони нас єднають. Ми вас будемо пам’ятати і будемо берегти Україну», - повідав пан Микола та нагадав сумну пісеньку того часу: «Нема хліба, нема сала, бо совєтська власть забрала».

Після виступу Президента була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, по закінченні якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку!»

«Голодомор 1932-33 років – це не був перший і останній голод, який пережила Україна і український народ. Але він відрізняється від інших подібних сумних випадків в Україні і цілому світі, саме своєю цинічною спланованістю. Саме факт, що цей Голодомор був штучно створений, ставить його поруч з іншими прикладами масового вбивства людей», – сказав у коментарі для Департаменту інформації Глава УГКЦ.

Птріарх Святослав зазначив, що сьогодні на основі тих даних, які ми маємо, про Голодомор ми з сумом говоримо, як про найдешевшу зброю масового знищення, яка не перебирала вік, стать, клас. Але була скерована насамперед проти українців, які переважали серед населення на цих теренах.