• Головна
  • Новини
  • Президент: Тверда віра - духовний спадок Володимира Великого - приведе Україну до перемоги...

Президент: Тверда віра - духовний спадок Володимира Великого - приведе Україну до перемоги

29.07.2015, 09:48
Президент: Тверда віра - духовний спадок Володимира Великого - приведе Україну до перемоги - фото 1
Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною відвідав мистецьку частину «З нами Бог» заходів з нагоди відзначення Дня хрещення Київської Руси-України та 1000-ліття упокоєння Святого Рівноапостольного Князя Київського Володимира Великого.

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною відвідав мистецьку частину «З нами Бог» заходів з нагоди відзначення Дня хрещення Київської Руси-України та 1000-ліття упокоєння Святого Рівноапостольного Князя Київського Володимира Великого.

Звертаючись до присутніх на Михайлівській площі, Глава держави зазначив, що понад тисячу років тому, коли відбулося хрещення України-Руси князем Володимиром, було закладено основи вільної і незалежної України. "Наскільки міцні та глибокі підвалини заклав великий князь – настільки ж сильним і нестримним є наше з вами прагнення до свободи і незалежності, до волі", - сказав Президент.

Порошенко_урочистості.png

"Ми багато говоримо про єдність України в просторі. Але не менш важливою є єдність України в часовому вимірі. І таку єдність нам забезпечила знаменита історична концепція Михайла Грушевського про неперервність української історії. «Правління Володимира - підсумовував класик - виявилося надзвичайно важливим моментом у житті нашого народу, справжньою епохою»", - додав Петро Порошенко.

Президент нагадав, що з прийняттям християнства Володимир не лише визначив європейський напрямок України, сприяв її духовному та науковому розвитку, а й поклав основи зв'язку держави із країнами Заходу. "Наша держава від прийняття нею християнства була повноправним членом всієї християнської Європи, а не лише її східної частини. Ще більшою мірою це твердження стосується української галицько-волинської держави, чий король Данило прийняв корону від Папи Римського, ставши першим українським королем. І тому є вже всі підстави ототожнювати Володимирове Хрещення із свідомим європейським вибором", - констатував Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що сьогодні українці, як і тисячу років тому, знову повертаються до Європи, "немов до рідної домівки". "Боротьба проти російської агресії – це битва за Україну, але водночас це війна на Сході континенту і за саму Європу, за її фундаментальні цінності. За волю, демократію, за свободу", - сказав Президент, зауваживши, що нині боротьба також відбувається на Сіверському Донці.

"Сіверський Донець і зараз є тим рубежем, на якому українці захищають волю, свободу і незалежність, захищають свій європейський вибір", - наголосив Президент.

Глава держави підкреслив важливість підтримки України у цій боротьбі світовою спільнотою. Не менш важливою є і єдність українського народу всередині країни, наголосив він. "Українці завжди перемагали тоді, коли вони були єдині, об'єднані навколо цінностей, навколо свободи. Об'єднані навколо гідного майбутнього. І я переконаний, що шлях до розбудови сильної, економічно потужної, демократичної європейської держави ми пройдемо з упевненістю і твердою вірою - вірою християнською, вірою в нашу Україну і нашу перемогу", - сказав Петро Порошенко.

"Нехай на цьому шляху з нами буде сміливість і далекоглядність Володимира Великого, що охрестив наших предків на берегах Почайни і Дніпра", - проголосив Президент.

Захід відбувся на Михайлівській площі перед дзвіницею Михайлівського золотоверхого собору. Дійство - екскурс у історію від Середньовіччя до сучасності: української духовної музики від стародавньої монодії до авангарду, історії іконопису, представленої колекціями Національного заповідника "Софія Київська" та Національного художнього музею України. На мультимедійному водяному екрані було продемонстровано трьохвимірне зображення історії Хрещення Руси-України.

Під час концертно-мистецької програми у виконанні зведеного хору монахів християнських монастирів, професійних хорових колективів та студентів хорових факультетів музичних вищих навчальних закладів Києва прозвучали хорові твори як екскурс в історію української духовної музики. Зокрема, лаврський розспів XI-XII ст, духовна музика українського бароко XVII-XVIII ст, хорові твори українських композиторів-класиків XIX ст, зразки духовної музики другої половини XX - початку XXI ст. У дійстві взяли участь хорові колективи Києва, актори - усього понад 300 артистів. Про це повідомляє офіційний сайт Глави держави.