• Головна
  • Новини
  • «Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!», – гасло Національних заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів...

«Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!», – гасло Національних заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів

14.11.2014, 11:04
«Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!», – гасло Національних заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів - фото 1
Уряд на засіданні 12 листопада 2014 року затвердив склад Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у 2014 році у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів та план заходів.

Голодомор.jpgУряд на засіданні 12 листопада 2014 року затвердив склад Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у 2014 році у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів та план заходів.

Відповідним розпорядженням Кабіну Міністрів України затверджено склад Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2014 році заходів у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів на чолі з Міністром культури України. До нього також увійшли члени Уряду, представники Адміністрації Президента України, голови обласних держадміністрацій, Голова Держкомтелерадіо, директор Українського інституту національної пам'яті та Генеральний директор Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

Відповідно до затвердженого плану заходів передбачається організація 22 листопада 2014 року жалобних заходів у м. Києві, зокрема на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні», а також жалобні заходи в інших населених пунктах України за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, молоді, дипломатичного корпусу іноземних держав, народних депутатів України, науковців.

Також заплановано, що у День пам'яті жертв голодоморів на території України та в її закордонних представництвах приспустять Державний прапор України, покладуть траурні вінки та композиції з колосків до пам'ятних місць, вшанують пам'ять померлих хвилиною мовчання. Крім того, урядом запропоновано обмежити у цей день проведення розважальних заходів.

У бібліотеках, кінотеатрах, клубах, музеях по всій території України до кінця 2014 року плануються покази художніх та документальних фільмів, тематичні виставки архівних документів та фотоматеріалів, а також записи свідчень очевидців, відкриті лекції, інші публічні заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Також впродовж 2014-2015 років заплановано вжити необхідних заходів щодо своєчасного завершення спорудження у місті Вашингтоні (США) пам’ятника жертвам

Геноциду українців передувало 5000 повстань, — розповідають історики, спростовуючи міф про відсутність спротиву українських селян більшовицьким грабіжникам.

Щорічно у четверту суботу листопада Україна згадує жертв Голодомору. Цього року Український інститут національної пам’яті підтримав традицію, започатковану Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні. Відповідно, заходи з нагоди 81-х роковин Голодоморубудуть присвячені, зокрема, пам’яті тих, хто чинив спротив геноциду. Про це ідеться у методичних матеріалах, підготовлених цим урядовим органом.

Національні пам’ятні заходи пройдуть під гаслом «Голодом вбивали нашу свободу. Не підкорені у 33-му – непереможні сьогодні!» Про це інформує сайт ПРО.