• Головна
  • Новини
  • День захисника України відзначатимемо 14 жовтня, на Покрову, – Указ Президента...

День захисника України відзначатимемо 14 жовтня, на Покрову, – Указ Президента

14.10.2014, 10:46
День захисника України відзначатимемо 14 жовтня, на Покрову, – Указ Президента - фото 1
"Установити в Україні свято – День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня, на Покрову", – вирішив Петро Порошенко. Відповідний указ № 806/2014 оприлюднено на сайті Президента.

"Установити в Україні свято – День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня, на Покрову", – вирішив Петро Порошенко. Відповідний указ № 806/2014 оприлюднено на сайті Президента.

При цьому втратив чинність указ президента України від 23 лютого 1999 року №202. Отож, в Україні більше не буде відзначатися День захисника Вітчизни 23 лютого.

Як сказано в указі, це зроблено "з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості".

Захисники.jpg

З 1999 року свято Покрови, 14 жовтня, відзначалося як День українського козацтва.

Запорізькі козаки мали на Січі церкву в честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. На іконі понад Пречистою був надпис: "Ізбавлю і покрию люди моя.. ", а від запорожців, що під іконою, простягнена стрічка вгору до Божої Матері з написом: "Молим, покрий нас чесним Твоїм покровом і ізбави нас от всякого зла". Вибираючись в похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали Їй подяку

Крім того, 14 жовтня святкується як день УПА, бо вважається, що Українську повстанську армію було створено на Покрову у 1942 році. 30 травня 1947 р. Українська Повстанська Армія проголосила празник Покрова своїм офіційним святом.