• Головна
  • Новини
  • Історичні шляхи УПЦ (МП) та РПЦ мають остаточно розійтися, - віряни з Волині написали лист Митрополиту Онуфрію...

Історичні шляхи УПЦ (МП) та РПЦ мають остаточно розійтися, - віряни з Волині написали лист Митрополиту Онуфрію

10.10.2014, 14:02
Православна громада храму Димитрія Солунського села Вишнів, що на Волині, написала відкритий лист Предстоятелю УПЦ (МП) Онуфрію (Березовському). Віряни виловлюють невдоволення тим, як їхнє церковне керівництво трактує останні політичні події у державі.

Православна громада храму Димитрія Солунського села Вишнів, що на Волині, написала відкритий лист Предстоятелю УПЦ (МП) Онуфрію (Березовському). Віряни виловлюють невдоволення тим, як їхнє церковне керівництво трактує останні політичні події у державі.

Вони закликають єрархію УПЦ (МП) відмовитися від практики поминання Патріарха Кіріла під час Богослужінь та взяти курс на автокефалію УПЦ (МП). Парафіяни храму Димитрія Солунського також вважають, що Церква повинна піддати анафемі Володимира Путіна за те, що він розв’язав війну проти України

«Те, що у нас нерідко називають братовбивчим протистоянням, має бути назване війною, і аж ніяк не громадянською. Участь політичного керівництва, спецслужб і навіть регулярних військ РФ у цій війні беззаперечна для кожного, хто бажає бачити і розуміти. Попри те, що Українська Православна Церква послідовно відстоює ідею цілісності і неподільності України, українці досі не почули офіційного рішучого засудження Церквою окупації Криму та спроби відторгнення інших областей України», - йдеться у литі.

Автори пригадали Митрополиту Онуфрію його звернення до Путіна, у яком єрарх назвав президента РФ «православним християнином”.

«Це було невиправданим перебільшенням. Г-на Путіна натомість треба віддати анафемі, як винуватця й відповідального за нинішню війну та за злочини проти людяності», - заявили вони.

«Щодо патріарха Кирила, то сказати, що він нічого не зробив, аби запобігти війні чи зупинити її, – це не сказати нічого. Кров не лише українців, а й громадян РФ – найманців і кадрових військовиків – зокрема на його руках», - додали парафіяни і зауважили, що нині настала потреба відмовитися від практики поминання його імені під час Богослужіня як того вимагають тисячі громад УПЦ (МП).

«Ми не згадуємо його за богослужінням, як не згадують його на багатьох інших парафіях. Не бажають чути імені патріарха під час церковних служб тисячі громад УПЦ, але настоятелі не наважуються припинити його поминання, тримаючись "передання старців" всупереч докорам совісті і здорового глузду».

«Разом з мільйонами православних українців вважаємо, що сам Бог підводить нас до тієї межі, коли подібно до Авраама і Лота, шляхи котрих в якийсь момент розійшлися, – не для того, щоб розірвати їхні стосунки, а саме щоб їх зберегти і кожному здійснити власне покликання, – історичні шляхи УПЦ та РПЦ мають остаточно розійтися, аби кожна з церков виконувала своє покликання у світі успішно, не спотикаючись на каменях ідентичності», - наголошують у своєму листі до Митрополита Онуфрія вірячи храму Димитрія Солунського села Вишнів, що на Волині.