• Головна
  • Новини
  • Війна на Донбасі - результат зіткнення протиріч Заходу та Сходу, - Митрополит Онуфрій...

Війна на Донбасі - результат зіткнення протиріч Заходу та Сходу, - Митрополит Онуфрій

06.08.2014, 12:34
Війна на Донбасі - результат зіткнення протиріч Заходу та Сходу, - Митрополит Онуфрій - фото 1

Місцеблюститель УПЦ (МП) Митрополит Онуфрій (Березовський) досі називає бойовиків, які воюють на Донбасі, ополченцями і вважає, що «українська криза» - це результат зіткнення інтересів Заходу та Сходу, в основі якого лежать політичні, економічні та навіть духовні протиріччя.

Митрополит Онуфрій (Березовський)Місцеблюститель УПЦ (МП) Митрополит Онуфрій (Березовський) досі називає бойовиків, які воюють на Донбасі, ополченцями і вважає, що «українська криза» - це результат зіткнення інтересів Заходу та Сходу, в основі якого лежать політичні, економічні та навіть духовні протиріччя.

Про це єрарх розповів у інтерв’ю журналісту Василію Анісімову на сайті «Україна Православна».

«Ми ховаємо наших солдатів у всіх областях України, ми ховаємо і ополченців Донецька і Луганська, бо і ті, й інші - наші одновірці і брати. Церква щодня молиться про мир, закликає до нього», - сказав він.

За словами Митрополита, Петро Порошенко має бажання припинити кровопролиття, проте ніхто не може запропонувати прийнятні механізми мирного врегулювання.

«Тому ми закликаємо і православних військових, і православних ополченців не здійснювати гріх вбивства, чи не озлоблятися, шукати порозуміння, поступатися один одному, вести діалог. На всіх рівнях. Заради одного - не вбивати і не калічити один одного. Христос - це мир. І всі, хто з Ним, повинні припинити братське кровопролиття», - наголосив єрарх.

Говорячи про витоки «української кризи», Митрополит зазначив, що вона походить через протиріччя між Сходом та Заходом

«Ми бачимо зіткнення інтересів економічних, політичних, якщо хочете, духовних Заходу і Сходу, і тріщина ця пройшла по Україні. В цьому наша трагедія. На жаль, спрацьовує древнє прислів'я про те, що коли пани сперечаються, у мужиків чуби тріщать. Схід має свої цінності, Захід - свої, ми буферна зона між Заходом і Сходом», — зауважив єрарх.

У той же час, як вважає Місцеблюститель УПЦ (МП), західні цінності нині не тотожні із християнськими і не освячені Законом Божим, а тільки людськими бажаннями.

«У Православної Церкви у зв'язку з цим є чимало запитань. Ми чверть століття після богоборчих гонінь із злиденним, збідованим народом відроджуємо на нашій землі віру Христову і зміцнюємо Церкву Його, а Європа показує нам вже конкретний приклад життя без Христа. Там не звертають увагу на заповіді Господа, на Його заборони. Навпаки, там все більш заохочується вседозволеність, згідно якої життя освячується не законом Божим, а бажаннями людськими», - заявив Митрополит.