• Головна
  • Новини
  • Багатоконфесійність стала для України консолідуючим фактором, — Віктор Єленський...

Багатоконфесійність стала для України консолідуючим фактором, — Віктор Єленський

11.03.2014, 13:24
Багатоконфесійність стала для України консолідуючим фактором, — Віктор Єленський - фото 1
Релігійне розмаїття України зіграло важливу роль у консолідації українського суспільства, хоча двадцять років тому нам через нашу багатоконфесійність пророкували релігійні війни.

Віктор ЄленськийРелігійне розмаїття України зіграло важливу роль у консолідації українського суспільства, хоча двадцять років тому нам через нашу багатоконфесійність пророкували релігійні війни.

Таку думку в інтерв’ю на Громадському телебаченні висловив Віктор Єленський, доктор філософських наук, релігіє знавець.

«Наприкінці 80-их Україні пророкували релігійні війни. Казали, якщо в Європі десь вибухне релігійна війна, то це буде в Україні», — сказав він.

«Україні пророкували колосальний розрив по конфесійній лінії. Але за чотири роки правління режиму Януковича, Церкви виробили спільний порядок денний і спільним голосом говорили про дуже важливі речі. Вони говорили про євроінграцію, про закон Ківалова-Клесніченка», — зауважив релігіє знавець.

За його словами, багатоконфесійність навпаки стала для України благом, консолідуючим фактором.

«Виявилося, що це розмаїття релігійне не тільки не стало руйнівним фактором для формування українського суспільства, але навпаки – консолідуючим. Це по-перше. По-друге, одна з таких найбільших моральних ініціатив «група 1 грудня» виросла з релігійного середовища. Третє, ми бачимо, що всі Церкви не змовчали 30 листопада. Хоча влада й шукала єрарха, який би виправдав наведення конституційного ладу, але навіть серед тих, на кого вони сподівалися, на це не пішли. Натомість всі священнослужителі засудили побиття мирних демонстрантів, вимагали покарати винних та засудили провокації», — зазначив Віктор Єленський.