• Головна
  • Новини
  • У 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Майдан скандував: «Церква єдина!»...

У 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Майдан скандував: «Церква єдина!»

09.03.2014, 16:12
У 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Майдан скандував: «Церква єдина!» - фото 1
У неділю, 9 березня, відбулися урочисті заходи зі вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

exklusiv.gifУ неділю, 9 березня, відбулися урочисті заходи зі вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

У Києві урочистості розпочалися покладанням квітів до пам’ятника Т.Шевченку. У парку ім.Т.Шевченка відбулося урочисте вшанування за участю активістів Майдану, керівників держави, офіційних осіб, представники Церков і релігійних організацій України, дипломатичного корпусу, громадськості. Серед духовенства: представники УПЦ (МП), УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ, протестантів, вірмен, мусульман.

Вшанування Тараса Шевченка

«Ми сьогодні прийшли, щоб віддати шану і схилити голови перед головним Героєм України – Тарасом Григоровичем Шевченком. Наш великий пророк двісті років веде свій народ від неволі до волі, він веде нас до справжньої сильної країни. Країни, якою будуть пишатися всі українці, де б вони не жили – тут чи за її межами. Зараз його слово правди, слово віри допомагає нам розбудовувати Україну, відновлювати українську владу, припиняти розбрат і протистояння. Його слово допомагає нам відновлювати вщент зруйновану економіку. І коли сьогодні агресор загрожує нашій землі, наш Тарас разом з нами в нашому строю. І з ним, з його «борітеся - поборете», яке стало нашим гаслом, нашою зброєю, ми переможемо. Тому що з нами правда, з нами – Бог, з нами Україна, і з нами – наш Великий Тарас. Я дякую Богу за те, що він дарував Україні великого пророка. Слава Богу! Слава Великому Тарасу! Слава Україні!», сказаі у своїй промові  Виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов.

Серед промовців були Глави українських Церков і релігійних організацій. У своєму виступі Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет розповів про неоціненний внесок Тараса Шевченка в історію України, про актуальність його слів, піддав різкій критиці агресію Росії на території України і закликав народ мужньо і з Богом відстоювати неподільність української землі. Патріарх Філарет висловив впевненість, що перемога буде за Україною і в цьому повинні їй допомогти США і Європа, які сьогодні є союзниками незалежної України.

«Що є основою нашої перемоги? Це непереможний дух народу. Той дух, який подолав страх смерті. І ви свідки того, як тут снайпери убивали українців, а вони не боялися смерті. То ви думаєте, що наш народ не зможе захистити свою Батьківщину? Зможе. У нас є ще правдиві гаранти. Це Сполучені Штати Америки і Великобританія, які не відмовляються бути гарантами  недоторканості нашої української території. Ми звертаємося до них як до гарантів, виконати свій обов’язок не тільки перед українським народом, а перед світом. Бо якщо ви не захистите територіальну недоторканість України, то хто буде вам вірити у майбутньому, хто буде довіряти міжнародним договорам? Тому честь США і Великобританії вимагає захистити нашу територіальну цілісність. Але ми, дорогі браття і сестри, насамперед повинні покладати надію на самих себе. Ми повинні робити все. Щоб наша держава була демократичною, недоторканою, свобідною», – наголосив у зверненні до зібраних на Майдані людей Патріарх Філарет.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час промови на Майдані назвав Тараса Шевченка пророком, голос якого відкриває нам двері свободи і щастя на своїй рідній землі. Першоєрарх попросив усіх молитися за нашу землю, яка дала нашому народу і цілому світові такого великого пророка.

«Молімося за неподільність нашої землі. За те, щоб Господь Бог оберігав усіх нас від лиха війни і нового кровопролиття. А наш Тарас нехай будить наші серця і наше сумління словом вічного Воплоченого люблячого Бога батьків наших. Дуже прошу вас не припиняти молитви, бо перед нами ще довгий шлях, коли ми скажемо, що український народ переміг на своїй землі», – попросив Глава УГКЦ.

Від Української Православної Церкви участь в урочистостях взяли: Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. У промові представника УПЦ (МП) йшлося про те, що Митрополит Володимир (Сабодан) є великим поціновувачем творчості Тараса Шевченка. У нього є видатна колекція творів українського патріота-митця.

Після виступів очільників Церков Майдан скандував: «Церква єдина».

Додамо, що за 47 років життя Тарас Шевченко пробув 24 роки у кріпацтві, 10 - на засланні, а решту - під наглядом жандармів. Але, попри це, він зміг проявити себе як різнобічно обдарований митець - поет, прозаїк, драматург, художник, великий пророк і патріот України.

В історичному розвитку України Шевченко - явище незвичайне як своєю обдарованістю, так і місцем у літературі, мистецтві, культурі.

У духовній історії України Шевченко посів і досі беззастережно посідає виняткове місце. Значення його творчої спадщини для української культури важко переоцінити. Його "Кобзар" започаткував новий етап у розвитку української літератури і мови, а його живописна і граверська творчість стала визначним явищем не тільки українського, а й світового мистецтва.

9 березня у Києві і більшості міст України відбуваються офіційні заходи з нагоди 200-річчя від Дня народження українського генія.