• Головна
  • Новини
  • Речник УПЦ (МП) пояснив у Москві ставлення своєї Церкви до протистояння в Україні...

Речник УПЦ (МП) пояснив у Москві ставлення своєї Церкви до протистояння в Україні

06.02.2014, 09:47
Речник УПЦ (МП) пояснив у Москві ставлення своєї Церкви до протистояння в Україні - фото 1
О. Георгій Коваленко визнав: "Наше духовенство і наші віруючі є і на Майдані, і за його межами. Ми не ділимо наших віруючих за політичною ознакою і, маючи різні політичні погляди, ми єдині в Христі".

Коваленко.jpgГлава Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоєрей Георгій Коваленко, який займає одночасно посаду прес-секретаря Предстоятеля УПЦ, роз'яснив на круглому столі в рамках XXII Міжнародних Різдвяних освітніх читань 26-29 січня в Москві ставлення УПЦ (МП) до суспільно-політичного конфлікту в Україні, повідомляє портал "Релігія в Україні".

Розповідаючи у своєму виступі про силове протистояння останніх місяців у країні, протоєрей Георгій зазначив: "У перший же день Церква закликала віруючих до щоденної молитви про примноження любові, викорінення всякої ненависті і злоби. Цей заклик актуальний дотепер. А далі вже пішов процес викладу цих позицій в тих чи інших ситуаціях ".

Зокрема, священик розповів, що УПЦ відмовилася від встановлення молитовних наметів як на Євромайдані, так і на Антимайдані. " І не благословляє Церква хресні ходи громадських організацій, так званого, «політичного православ'я », - сказав він. - Для Церкви не принципово, за який союз стоїть намет або йде демонстрація. Хресним ходом не ходять від святині до адміністративної будівлі, і богослужіння потрібно здійснювати не під Верховною Радою, і не на Майдані, а в храмі або монастирі".

Протоєрей нагадав, що «політичне православ'я» засудив Архиєрейський Собор УПЦ в 2007 році, і розповів що це означає: "Церква закликала не використовувати в політичній боротьбі церковну риторику та символіку і утримуватися від політичних обговорень і політичної боротьби всередині церковної огорожі".

Водночас о. Георгій Коваленко визнав: "Наше духовенство і наші віруючі є і на Майдані, і за його межами. Ми не ділимо наших віруючих за політичною ознакою і, маючи різні політичні погляди, ми єдині в Христі".

"При тому, що Церква засудила «політичне православ'я», Церква не застосовує канонічних заборон до духовенства та віруючих, які беруть участь у політичних процесах, - сказав священнослужитель. - Головне, щоб вони не видавали своє приватну політичну думку за думку Церкви, не створювали політичних організацій і рухів «від імені Церкви» без благословення Церкви. Свідомо не протиставляли свою думку офіційним заявам та документам Церкви".

"У нас був і триває невеликий конфлікт між одним єпископом і одним священиком, - продовжив о. Георгій. - І коли у нас запитали, як же ми до цього ставимося, ми сказали, що у нас не заборонено мати різні погляди: у нас є щось більше, ніж наші політичні погляди - це Христос і Церква, і це ж було запропоновано нами суспільству: ми сказали - подивіться , ми - різні , з різними політичними поглядами. Серед нас є ті , хто на Майдані, ті , хто поза Майданом, і ті , хто проти Майдану. Але це не заважає нам бути єдиними у Христі. Тому ви - люди з різними політичними поглядами, знайдіть щось більше, ніж ваша партійна приналежність".

Священик також озвучив "Заповіді для Майдану", з якими він і представники інших конфесій виступили на одному з Народних віче в Києві перед багатотисячною аудиторією:

    «Не убий» політичною мовою може звучати так : Насильству - ні!

    «Не свідчи ложно» - Брехні і маніпуляціям - ні!

    «Не вкради» - Корупції - ні!

    «Не сотвори собі кумира» може бути сприйняте, як те, що не потрібно вірити і покладати всі свої надії на політичних лідерів або на політичні та геополітичні союзи.

Протоєрей Георгій Коваленко вважає, що "ці заповіді фактично дали нам можливість говорити про політичну ситуацію біблійною мовою і одночасно її оцінювати". Однак головне те, що ці заповіді "потрібно весь час переводити в площину свого власного життя", підкреслив священнослужитель.