• Головна
  • Новини
  • Глава римо-католиків України оприлюднив звернення з приводу 80-х роковин Голодомору...

Глава римо-католиків України оприлюднив звернення з приводу 80-х роковин Голодомору

19.11.2013, 11:04
Глава римо-католиків України оприлюднив звернення з приводу 80-х роковин Голодомору - фото 1
Архиєпископ закликав бути уважними під час споживання їжі, а особливо обережно поводитись з хлібом.

Мокшицький.jpgГолова Конференції Єпископів РКЦ в Україні та архиєпископ львівський Мечислав Мокшицький 18 листопада оприлюднив звернення з приводу 80-х річниці пам'яті жертв Голодомору, закликавши молитись за тих, хто трагічно загинув.

"Поминаючи жертви цього страшного геноциду, молімося за всіх, хто загинув від голодної смерті. Просімо у Всевишнього Господа, щоб вони удостоїлися небесної трапези, в якій не відчуватимуть жодної нестачі, а найбільшим їхнім щастям буде сититися красою Божого Лику", - говориться у його посланні вірянам, яке поширив Католицький часопис Credo.

Архиєпископ закликав бути уважними під час споживання їжі, а особливо обережно поводитись з хлібом. За його словами, "не варто забувати і про те, щоб поділитися їжею з бідними, дбаючи про чистоту нутра".

Сьогодні, 19 листопада, в італійській столиці почалися заходи в рамках вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Нагадаємо, раніше українці за кордоном вшанували пам'ять жертв Голодомору з приводу 80-х роковин трагедії. У Франції в соборі Паризької Богоматері відбулась поминальна Архиєрейська Літургія, а у США - панахида у Миколаївському кафедральному соборі в місті Чикаго та акція "Свіча пам'яті".

Окрім того, на вихідних було оприлюднене звернення Предстоятеля УПЦ (МП) Митрополита Володимира (Сабодана) з приводу 80-х роковин. Зокрема, він назвав річницю Голодомору найжахливішою трагедією для України і закликав «вознести молитви до Господа за упокій душ голодом вбитих братів і сестер і взяти участь у місцевих та загальнонаціональних поминальних богослужіннях в цей день».

Як РІСУ повідомляла, Кабінет Міністрів України 7 листопада 2013 року ухвалив розпорядження «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні». Затвердженим Планом підготовки та проведення заходів передбачається організація 23 листопада 2013 року жалобних заходів за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадськості, зокрема на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

У містах України 23 листопада також пройде акція «Сопричастя». СУМівці закликали українців долучитись до цієї акції і молитвою, постом та доброю справою вшанувати пам’ять тих, хто невинно загинув під час голоду 1932-1933 років.