• Головна
  • Новини
  • Патріарх Варфоломій вірить, що українці все ж подолають руйнівне розділення у православ'ї...

Патріарх Варфоломій вірить, що українці все ж подолають руйнівне розділення у православ'ї

28.07.2013, 10:54
Патріарх Варфоломій вірить, що українці все ж подолають руйнівне розділення у православ'ї - фото 1
З нагоди 1025-річчя хрещення Русі було оприлюднене послання Вселенського Патріарха Варфоломія I до українського народу.

Варфоломій.jpgЗ нагоди 1025-річчя хрещення Русі було оприлюднене Послання Вселенського Патріарха Варфоломія I до українського народу.

У ньому наголошено, що Вселенський Патріархат сподівається, що українському народу вдасться побороти розділення православ'я у країні. "Вселенський Патріархат засмучений і стурбований існуючими та виникаючими розділеннями в Православ’ї в Україні", - йдеться у посланні.

У документі сказано, що Вселенський Патріархат вірить і докладає доступні церковні зусиль, спрямованих на подолання "розбіжностей шляхом любові і ведення діалогу" для того, щоб побороти "руйнівне розділення".

"Це молитва і бажання всіх нас, щоб було на цій благословенній землі одне стадо під нашим Господом Богом і Спасителем Ісусом Христом, який об'єднує все розділене і все направляє в історії", - наголошується у посланні.

Крім того, у посланні сказано: «Православна Церква в Україні може і повинна являти собою відчутний знак гармонійного співіснування для тих, хто вірить у православний спосіб,  щоб бути православними християнами в тілі Христовому. Кожна етнічна відмінність, конкуренція і розділення є чужими вселенському духу Церкви. Ми молимося i віримо, що люди України об’єднаються в їх спільній вірі, а також через їх повагу до їх походження, ідентичності, етнічної свідомості і мовної особливості".

Як наголошує Вселенський Патріарх, справжня єдність народу може бути досягнута через Церкву лише у тому випадку, коли до неї ставляться не як до особистого або націоналістичного або етнічного інструменту, а як до "божественно-людської" інституції, яка має єдину мету - "обожнювання і спасіння всіх людей в Ісусі Христі".

"Оскільки ми особисто не змогли бути присутніми, щоб розділити з вами ці урочистості, то через нашу Патріаршу делегацію ми благословляємо (...) всі зусилля місцевої Церкви, держави та українців в усьому світі, щоб ви зуміли подолати всі проблеми і досягти бажаної єдності, так необхідної всім", – зазначив у посланні Вселенський Патріарх Варфоломій I.

«Матір Церква розділяє вашу радість з нагоди 1025-ої річниці християнізації ваших попередників і щиросердечно молиться, щоб ви надалі рухались глибше в християнську віру і силу єдності. Цей духовний прогрес також призведе до відповідного загального прогресу для українського народу, тому що, без сумніву, кожній політичній чи фінансовій кризі передує порушення морального порядку. Таким чином, суспільство, яке бажає уникнути фінансової кризи повинне залишатися стабільним з точки зору моралі і поважати моральні кодекси», – наголошує у ювілейному посланні до українців Патріарх Варфоломій.